4 dôvody, prečo sa vo výžive vyhýbať extrémom (bez ohľadu na to, či fungujú)

 v Chudnutie, Diéty od výmyslu sveta, Fitness, Lifestyle

Nad týmto článkom sedím už týždne, ak nie mesiace. Vôbec som nečakala, že sa mi bude tak ťažko vyjadrovať postoj, ktorý je mojou súčasťou ešte z čias môjho štúdia a neskôr aj práce v oblasti výživy. Nuž ale fakt som sa s ním potrápila a verím, že na jeho konci pochopíte, prečo som vždy tak rázne negatívne vystupovala proti alternatívnym spôsobom stravovania.

Možno prekvapujúco to nie je preto, že by som neverila, že niektorý z týchto fantastických, moderných, revolučných postupov môže fungovať. Ono totiž po každej jednej kritike nejakého výživového extrému, či už je to keto, raw, vegánstvo a pod. mi príde fúra komentárov a správ v štýle „Ja to dodržiavam už ROKY a cítim sa fantasticky a ty prd o tom vieš“, „Tu máš linky na štúdie, ktoré potvrdzujú, aká je to dobrá vec“, „Keď neveríš, mala by si si prečítať tú a tú knihu od toho a toho autora, ON je totiž odborník“.

Budete sa čudovať, ale ja vám fakt verím, že sa cítite dobre a verím aj dobre koncipovaným štúdiám, ktoré mi posielate. Čo sa týka vašich veľkých vzorov, ktorých síce nepoznáte ale rozhodli ste sa, že im dôverujete natoľko, že na základe ich kníh, instagramov, charizmy a dobre premysleného marketingového plánu dramaticky zmeníte svoje stravovanie a stravovanie svojej rodiny: Buďte opatrní. Títo ľudia v drvivej väčšine nie sú odborníci v oblasti ľudského tela, zdravia, biochémie…sú to iba ľudia, ktorým sa najlepšie z vás všetkých podarilo nazhromaždiť rôzne štúdie, články, výpovede a interpretovať ich tak, aby to zapadlo do ich filozofie. Ak sa od nich môžeme niečo učiť, tak je to obchodné remeslo, práca so sociálnymi médiami a komunikácia na profesionálnej úrovni. Zveriť im do rúk svoje zdravie je, úprimne, odvaha.

To skutočné nebezpečenstvo alternatívnych spôsobov výživy však nevyplýva z toho, že by nefungovali alebo že by boli celoplošne nebezpečné pre každého jedného z nás. Verím tomu, že low-carb stravovanie pomohlo niektorým pacientom s diabetom. A keto diéta pomohla ľuďom schudnúť. A verím aj tomu, že vegánstvo automaticky neznamená, že ste odsúdení na nutričné deficity a hospitalizáciu.

Spísala som preto 4 skutočné dôvody, prečo som proti týmto spôsobom stravovania:

1. DÔVOD: Čím extrémnejší spôsob stravovania, tým ťažšie ho je dodržať

Viete, keď začínate so zmenou životného štýlu, ste v štádiu, že preto urobíte čokoľvek. Stupeň motivácie je obrovský, najmä ak narazíte na stránku skutočne výborného motivátora a charizmatického rečníka. Máte pocit, že neexistuje nič, čo by ste nezvládli. A na začiatku to tak naozaj je. Navyše máte komunitu, ktorá vás podporuje a pravdepodobne už pozorujete aj prvé výsledky, ktoré môžu a nemusia byť placebom. Málokto sa pozerá ďaleko do budúcnosti a rozmýšľa, čo bude, ak sa mu to nepodarí dodržať. Že sa chuť na sladké vráti aj s odvetou? Veď predsa toľko ľudí v komentároch popisovalo, že chuť na sladké im úplne zmizla a dokonca tu bolo zverejnených niekoľko štúdií o zníženej chuti na sladké!

Ruku na srdce, koľko členov vašej keto komunity sa príde pochváliť, že zlyhalo? Sociálne siete v tomto ohľade dokážu situáciu neskutočne skresliť a množstvo ľudí, ktorí vydržali na takomto a inom extrémnom režime je oveľa, OVEĽA menšie, než množstvo ľudí, ktorí s tým sekli – po týždňoch, mesiacoch či rokoch.

Najväčšiu motiváciu zotrvať majú samozrejme samotní propagátori daného životného štýlu, ktorí si na danom spôsobe stravovania vystavali kariéru, stali sa úspešnými influencermi, publikovali množstvo kníh a iného platného obsahu. Napriek tomu nájdeme aj v ich radoch takých, ktorí s daným extrémom skončili. Už len to o niečom svedčí. Na jednej strane sa nečudujem, na druhej strane ma mrzí, že málokto z nich príde a úprimne povie, prečo s tým sekol. Aj tu na Slovensku mnohí propagátori keto stravovania akosi v tichosti a plynule prešli na miernejšie low-carb režimy. Tí, ktorí ešte donedávna tvrdili, že je to dlhodobo udržateľný spôsob stravovania, že to nie je diéta, ale životný štýl. Jedna známa slovenská „raw“ influencerka proste jedného dňa prestala byť raw (teda prestala konzumovať iba surovú, vegánsku stravu) a prešla na „obyčajné“ vegánstvo. Samozrejme každý má právo experimentovať sám na sebe a skúšať, čo mu vyhovuje a čo nie, akurát neviem, či dotyčná osoba niekedy prevzala zodpovednosť za všetkých tých ľudí, ktorí ju v raw stravovaní nasledovali v časoch, keď to deklarovala ako vynikajúci spôsob života a stravovania. No a spomeniem ešte veľmi čerstvý prípad zo zahraničia, kedy známu vegánsku influencerku načapali, ako je rybu. To viedlo k tomu, že sa priznala, že s vegánstvom musela skončiť kvôli zdravotným problémom, konkrétne vymiznutej menštruácii a chronickej únave. Nuž…

2. DÔVOD: Nesprávne dodržiavanie postupov môže mať vážne dôsledky

Poviete si, čo najhoršie sa môže stať, ak diétu nedodržíte? Vo väčšine prípadov to má skôr psychologické dôsledky – pocity zlyhania, pocity, že ste jeden z mála, ktorý to nebol schopný dodržať (aj keď opak je pravdou), pocity, že ak vám toto nepomohlo, čo vám vlastne pomôže. V krajných prípadoch môže skutočne dôjsť k závažným nutričným deficitom – od celkovej straty hmotnosti a aktívnej svalovej hmoty až po deficity vitamínov a minerálnych látok, ktoré sa prejavujú chronickou únavou, anémiou, oslabenou imunitou, osteoporózou, neurologickými problémami a pod. Ja viem, influenceri predsa roky „študovali“, ako si čo najzdravšie vyskladať jedálniček a tieto informácie vám predsa za poplatok (alebo aj zadarmo) poskytli, takže nie je určite ich chybou, že ste si privodili zdravotné komplikácie. No…fakt nie je. Títo ľudia nie sú lekári, nenesú absolútne žiadnu zodpovednosť za ich rady a odporúčania a to, že ste už pol roka nemali menštruáciu im rozhodne v noci nenarúša spánok.

Veľmi vyhrotenou situáciou (ale nie zas až takou prekvapivou, ako by sa mohlo zdať), je prípad 44 ročnej ženy, ktorá neuspela na paleo diéte – aj keď z môjho pohľadu sa skôr jednalo o extrémnejší low-carb režim. Prechod z jedného extrému (low-carb) do druhého extrému (high-carb) jej totiž spôsobil vážny stav, tzv. realimentačný syndróm, s ktorým sa napríklad môžeme stretnúť pri ťažkých poruchách príjmu potravy, u onko pacientov alebo v pooperačných stavoch.

Z kazuistiky vypichnem zopár informácií, ktoré považujem za kľúčové:

  • Žena zahájila „paleodiétu“ po absolvovaní bežnej lekárskej prehliadky, na ktorej neboli zistené žiadne zdravotné problémy
  • V čase začatia diéty bola zvyknutá na vysokú fyzickú záťaž
  • Cca po mesiaci diéty začala udávať pocit „nabitia energiou“
  • Po 6 týždňoch začala mať problémy so spánkom a výpadky pamäte
  • Začal sa znižovať jej fyzický výkon (v dôsledku čoho došlo ku krátkodobému porušeniu diéty, kedy si dala niečo sladké)
  • Spätne sa neskôr zistili aj dočasné stavy zmätenosti
  • Po 2 mesiacoch schudla cca 6 kg, vtedy diétu ukončila kvôli „nezvládateľnej túžbe po sladkom“
  • Ihneď po zmene diéty začala pacientka opúchať, prestala močiť (zadržaná voda spôsobila po 3 dňoch nárast hmotnosti o 10kg!), zle sa jej dýchalo, nastúpili intenzívne bolesti brucha
  • Pacientka bola hospitalizovaná s dušnosťou, svalovou slabosťou, bolestivým nafukovaním brucha a opuchom dolných končatín.

Realimentačný syndróm, ktorý jej bol diagnostikovaný, vzniká, ak je podvýživenému pacientovi (s nízkym prísunom sacharidov) náhle podané veľké množstvo sacharidov s cieľom rýchlo ho „vyživiť“, teda realimentovať. Po zahájení realimentácie dochádza k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a následne k stimulácii sekrécie inzulínu. To spôsobí rýchly presun nielen glukózy, ale aj iónov (fosfor, draslík, horčík) do buniek a teda akútny pokles týchto látok v krvi (neskôr aj v samotných bunkách). Dochádza k hypofosfatémii, hypokalémii, to môže viesť až k poruchám srdcového rytmu.  Škoda, že naši výživoví guruovia – tí vegánski, tí low carb, tí vitariánski  a mnohí ďalší– si nikdy dostatočne nezložia klapky z očí, aby videli, že toto sa môže stať aj ich nasledovateľom, na ktorých majú obrovský dosah, aby ich inšpirovali, ovplyvnili, zaučili ale zároveň minimálny dosah, aby zabránili takýmto situáciám.

3. DÔVOD: 3 písmená: PPP

Toto je téma, ktorá by si zaslúžila samostatný článok, avšak je takou neoddeliteľnou súčasťou tohto moderného kultu alternatívnych výživových smerov, že mi ju nejde nespomenúť.

Vážení influenceri.

Vaše Facebooky, instagramy a všetky ostatné komunity sú obrovskou živnou pôdou pre poruchy príjmu potravy. Vo vašej komunite sa nachádza desivé množstvo anorektikov, bulimičiek či ľudí trpiacich ortorexiou (tzv. posadnutosťou zdravou výživou). A vy túto živnú pôdu ešte ďalej kypríte tým, že ľudí strašíte lepkom, používate slová ako „nebezpečené jedy v súvislosti s potravinami, vyvolávate v ľuďoch strach z konzumácie sacharidov, ktoré tvoria najväčší energetický podiel všetkých živín v pestrej strave a sú jednou zo základných stavebných látok v našom tele. Neustále otvárate problematiku GMO, pesticídov, toxínov, hoci v skutočnosti nie ste v tejto tematike odborníkmi. Jedným dychom tvrdíte, že dnešná strava už nedokáže pokryť naše nutričné potreby a druhým dychom otvárate svoj vlastný eshop s doplnkami stravy. Ľudia majú strach a vy im ponúkate riešenia, síce „trochu drahšie“ riešenia ale ten strach, ktorý v nich vytvoríte z konzumácie bežnej stravy je taký veľký, že v okamihu, keď vaše produkty pridávajú do nákupného košíka, sú presvedčení, že inej cesty niet. Vedľajším produktom tejto vašej snahy je nespočetné množstvo ľudí s poruchami príjmu potravy, ale to už nie je váš problém, však? Je to problém lekárov, ktorých pri každej príležitosti ohovárate, obviňujete že neliečia a ironicky, že chcú iba zbohatnúť. Toto je v podstate ten hlavný a zásadný dôvod, prečo odmietam vaše alternatívne spôsoby stravovania  a prečo ma vaša aktivita tak hnevá. 

4. DÔVOD: Pretože to ide aj bez extrémov

Zakaždým, keď niekto propaguje ten svoj (extrémny) alternatívny životný štýl, dáva k nemu do protikladu iný extrém – ten najhorší odtieň bežného stravovania sa. Vyzdvihuje sa v súčasnosti vysoká spotreba cukru, nekvalitných tukov, časté návštevy fast foodov, „rýchly“ životný štýl plný polotovarov, nadmerná spotreba alkoholu. Toto je však niečo, proti čomu bojujeme všetci. Úprava stravovania a životného štýlu môže byť oveľa pozvoľnejšia, nemusí zahŕňať žiadne extrémy a tým pádom nezahŕňa ani toľko rizík spojených s jej nesprávnym dodržiavaním alebo náhlym ukončením. Váš jedálniček môže byť pestrý, môže obsahovať sacharidy, jednoduché cukry, môže obsahovať mliečne výrobky, lepok, zvládame dokonca aj trocha „nezdravého“, ak to neprevyšuje to „zdravé“. Mnohé stránky, s ktorými prichádzate denne do kontaktu sú iba jeden veľký negativizmus (ak ma nebudete počúvať, ochoriete, ak budete jesť toto, zomriete, všetci sme chorí, strava je nekvalitná, naše telo sa nevie ani samo detoxikovať) zabalený do premotivovaných a navonok pozitívnych sloganov. Tak to skúsim zakončiť tak, ako vravíme u nás na východe: Nenechajte sa odžubať 

Nebaví vás čakať na nový článok? Sledujte ma na Instagrame pre dennú dávku informácií (nielen) zo sveta výživy 🙂

  • Alena Královičová

    Tak toto je super článok!!!! Presne mám bežné problémy ako je nespavosť, akné, nafukovanie. Samozrejme dôvody môžu byť rôzne ale keď mi po 7rokoch prvý doktor povedal nejakú “diagnózu” – “Máte histaminovú intoleranciu”. Tak som sa potešila že konečne niečo od čoho sa môžem odraziť a tak som bola namotivovaná viac než dosť dodržiavať nizkohistaminovú diétu a do toho som čítala knihu kde boli odsudzované živočíšne bielkoviny. Takže som chtiac nechtiac skončila dva týždne na zemiakoch a ryži so soľou. Vybudovala som si strach voči jedlu. Čiže bez živočíšnych bielkovín s nizkohistaminovými potravinami som žila približne (našťastie) “len” 3 mesiace. Krátkodobo som začala aj lepšie spávať, vyzeralo že aj akné sa zlepšuje a brucho ma nenafukovalo vôbec. Ale v konečnom dôsledku odstupom času som zistila že to bolo placebo, akné sa mi najprv extrémne zhoršilo v čase keď som si nahovárala že za môj stav môže len jedlo, spávať som nemohla vôbec a brucho ma bolelo už aj len zo vzduchu. Potom keď som nastúpila na dietu sa mi stav začal zlepšovať (keďže som verila tomu že mi to pomôže) ale nakoniec som dostala rozum, začala si dávať pozor na kvalitu surovín, zloženie stravy z hľadiska príjmu všetkých živín a som na tom zatiaľ asi najlepšie. Bohužiaľ presne ako sa píše v článku v dôsledku týchto extrémov sa mi rozhádzal hormonálny systém tak teraz riešim moju menštruáciu. Ďakujem Juditka za podobné články 🙂

    • Judita Tkacova

      Ďakujem krásne za komentár! U potravinových alergií je to kapitola sama o sebe, často aj my (v alergologickom centre, kde pracujem) pristupujeme k náročnejším diétam kvôli diagnostike alebo aspoň kvôli čo najrýchlejšej úľave od akútnych problémov, ale kľúčom je čo najskôr stravu znovu spestriť, zistiť, čo tolerujeme bez ohľadu na to, čo hovoria tabuľky a múdre knihy. Držím palce, aby sa všetko úspešne dalo dokopy!

  • Káťa

    Ahojda, no a takže z těch důvodů vyplývá, že většinou se ten problém projeví hlavně psychikou a nedostatkem informací? Tak nestačilo by třeba spíš zapracovat na mindsetu a vědět proč to dělám? A mít lepší důvod než zhubnout? ☺️ Já se paradoxně cítím lépe, pokud jim hlavně tuky a bilkoviny, zeleninu a ovoce. Není to extrémní low carb, přesto sacharidy a různé zpracované potraviny omezuji. A jako výsledek si nesu skutečnost , že poprvé v životě neupřednostňuji emoční a společenský aspekt ve vztahu k jídlu. Hezký článek! Pěkný den. :))

    • Judita Tkacova

      Nedostatok informácií nie je prejav ale príčina 🙂 S tou psychikou to podľa mňa nie je až také jednoduché, sama som to možno trochu nešťastne napísala, že to má väčšinou “iba” psychické dôsledky, ale práve tu začínajú všetky ďalšie psychické problémy vrátane porúch príjmu potravy. Navyše ako influencer nevieš, kto číta tvoje články, aký “mindset” má dotyčný, koľko má rokov, aké má zdravotné problémy. Preto si myslím, že opatrnosť je veľmi potrebná. Aj to je trochu problém sociálnych sietí, že ťa influenceri dokážu presvedčiť, že je to len o tom, ako máš nastavenú myseľ, že ak sa ti nedarí, tak si na to proste ešte len nevyzrela. Vidíš tu aj ty to riziko, ak nejaká 17 ročná baba bude chcieť byť silou mocou ako jej internetový vzor a “vyzrieť” aj za cenu, že jej to úplne naruší psychiku aj fyziologickú rovnováhu? Nie je to sranda, “nastavovať mindsety” cez sociálne siete. Povedala by som, že zo strany influencera bez psychologického vzdelania je to doslova trúfalosť.

      Ale inak som chcela dodať, že tento článok naozaj nie je zhotovený na to, aby som presvedčila niekoho, kto je s nastavením svojej stravy spokojný, prišiel všetkým tým zákazom a príkazom na kĺb a zostavil si jedálniček, ktorý mu dlhodobo vyhovuje. Čiže ak praktizuješ low-carb a vyhovuje ti to, more power to you! 🙂 Držím palce a vďaka za komentár.

  • Laco

    Presne na toto som prišiel počas 17 rokov onko.choroby.Pojmy ako “zdravá” strava a s ňou spojený okult tejto problematiky popisovaný v tomto Top článku som zamenil za PESTRÁ alebo VYVÁŽENÁ strava.Vynikajúci článok.Gratulujem autorke.

  • Michal Siplak

    Takyto clanocek a este takto na jar :). Vynikajuce.

  • Petra

    Skvěle napsané.?? Moc děkuji za článek ?

  • Sisa

    Prešla som každou diétou. Lepší článok som už dávno nečítala. Som za zdravé stravovanie ale má nebavia novodobí kuchári. No nech sa namna nikto nehnevá robím si aj brokolicová pizzu ale nad originál nemá. A segedínsky guláš a brindzaky a vyprážané hranolky. A fajna kapustová polievka aj fazuľová.ale to neeee.treba len mixovane bez oleja.xixi

  • Peter

    Ahojte. XY diét a “overených” postupov schudnutia…Môj názor je, že ľudské telo bolo stvorené pre pohyb. Hýbať sa podľa možností a zdravotného stavu. Strava je dôležitá, keďže z nej čerpáme energiu a živiny. Myslím že počúvať svoje telo a s mierou mu dopriať z každého niečo, nás neohrozí. Práve naopak. Psychika je v živote človeka dôležitá. Mať rád samého seba a mať svoj režim/systém je dôležité. ? Proste odsledovať sa, čo mi robí zle a čo nie. Moja osobná skúsenosť aktívneho športovca je, že v pracovnom týždni mám športový režim. Odsledujem si príjem cukru, čo najmenej zlých tukov. Viac bielkovín a vitamínov. A cez víkend si doprajem aj niečo nevyše. Kúsok čokolády či slaniny raz za čas. A v rozumnom množstve… Určiť si max. večernú hodinu posledného jedla a žiť pre pohyb a pohybovať sa pre život. Som spokojný s týmto systémom, funguje a držím si konštantnú váhu. Každý si skúsme nájsť to svoje. Nebojme sa pýtať si rady, no od kompetentných a nie podľa neoverených článkov či rečí… Krásny deň. A starajme sa o seba. ☺️

Napísať odpoveď pre Laco Zrušiť odpoveď

Zadaje hľadaný výraz a stlačte enter