Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /nfsmnt/hosting2_2/b/c/bc6eccea-a8fc-4738-948f-d1f2f28b29e0/juditatkacova.sk/web/wp-includes/post-template.php on line 284

Patrí mlieko do protizápalovej stravy?

 v Mliečne výrobky, Mýty vo výžive

Dnes vám napíšem o jednom veeeľkom paradoxe (nielen) slovenských internetov – o tom, čo sa takmer s určitosťou stane, keď si vygooglite protizápalovú diétu a o tom, ako to nemá nič spoločné so súčasnými vedeckými poznatkami.

Reč je o mliečnych výrobkoch. Sú rôzne dôvody, prečo ich ľudia vylučujú z jedálnička. Niekomu nechutia (pochopiteľné, aj keď pre mňa ako starú mliekofilku nepredstaviteľné :D). Niektorí si myslia, že ich zahlieňuje (je to mýtus, pričom viera v tento mýtus môže pocity zahlienenia ešte prehĺbovať). Niektorí majú alergiu či intoleranciu (napriek častým vyhláseniam internetových odborníkov, že „vačšina ľudí netoleruje mliečne výrobky“ nie je takýchto ľudí, čo mlieko absolútne nemôžu, veľa). Niektorí sú vegáni (pozdravujem). No a potom je tu skupinka ľudí, ktorí sa dozvedeli z internetu ale bohužiaľ niekedy aj od lekára, že mlieko spôsobuje zápal.

Aby to nebolo tak, že píšem len tak do luftu a vytváram problém kde nie je, prikladám zopár náhodných „zaručených“ informácií, ktoré som našla pri vyhľadávaní informácií o protizápalovej strave. Aj keď nechcem ukazovať prstom na konkrétnych autorov výrokov, prezradím vám, že jedna z informácií je z článku, ktorý písala lekárka a jedna je od nášho populárneho výživárskeho experta, ktorého si viem v mliečnej uličke v supermarkete predstaviť tak akurát s krucifixom.

Múdrosti o protizápalovej strave z blogu naturopatky

Zoznam nepovolených potravín v rámci protizápalovej diéty na stránke jednej ambulancie

Úryvok z populárnej knihy o výžive, kapitola o zápale

Takže teraz by som správne mala tieto tvrdenia vyvrátiť nejakými príťažlivými štúdiami. Nuž nech je nejaké vzrúšo, pridám tu rovno štúdie, ktoré tieto tvrdenia nielen vyvrátili, ale niektoré dokonca priniesli informácie o PROTIzápalových účinkoch mliečnych výrobkov. Inak povedané, poďte sa pozrieť, o čo sa môžete ochudobniť, keď sa v rámci „protizápalovej kúry“ necháte stiahnuť na bezmliečne chodníčky.

Najprv sa pozrime na analýzu 8 štúdií na pacientoch trpiacich nadváhou či obezitou.  Polovica, čiže 4, nepozorovali žiaden efekt konzumácie mliečnych výrobkov na zápalové markery. 3 dokonca pozorovali pozitívny efekt – teda zlepšenie hodnôt pro-zápalových biomarkerov ako sú CRP (C-reaktívny proteín), interleukín 6 alebo TNF-α (tumor nekrotizujúci faktor alfa). No a u jednej došlo k zmenám pro aj protizápalových ukazovateľov. Treba však dodať, že u 7 z 8 štúdií nebolo zhodnotenie vplyvu na zápalové procesy primárnym cieľom.

Potom tu máme malú štúdiu z roku 2012, ktorá nebola zahrnutá v predchádzajúcej analýze a ktorá 3 týždne skúmala vplyv konzumácie ml. výrobkov  na 13 pacientov s nadváhou. Po konzumácii plnotučných výrobkov neboli zaznamenané žiadne zmeny hodnôt zápalových markerov cirkulujúcich v krvi. V určitých prípadoch bol dokonca zaznamenaný krátkodobý pokles hodnôt niektorých zápalových a aterogénnych markerov 3 hodiny po konzumácii smotany a masla, nebolo však možné vztiahnuť to špecificky na plnotučné ml. výrobky.

O tom, že sú to práve kvalitné plnotučné mliečne výrobky ktoré prinášajú najväčší protizápalový efekt svedčí fakt, že máme početné vedecké dôkazy o protizápalových vlastnostiach zložiek mliečneho tuku, ako sú napríklad fosfolipidy či sfingolipidy. A sú to práve zrejúce procesy, tzv. fermentácia, kedy dochádza k procesu zvanému lipolýza (štiepeniu tukov), počas ktorej s zvýši aj protizápalová aktivita. Čo sa týka pôvodu mlieka, podľa niektorých štúdií je v tomto ohľade kravskému mlieku nadradené ovčie a kozie mlieko.

Niektoré výskumy dokonca hovoria o sfingomielynovej diéte – teda o úspešnom potláčaní zápalových procesov a rozvoja kolorektálneho karcinómu, karcinómu pŕs a vaječníkov podávaním lipidov izolovaných z mliečnych výrobkov (zatiaľ pozorovanom iba u potkanov). Zdroj 1 a zdroj 2

Nedostatkom štúdií, ktoré skúmajú efekt konzumácie mliečnych výrobkov na zápalové procesy v tele je to, že mnohé sa zameriavajú na ľudí s nadváhou a obezitou (ktorí majú zápalové markery často zvýšené) a tým pádom majú tendenciu mapovať skôr konzumáciu nízkotučných výrobkov, pričom skutočne sa ukazuje, že tie najväčšie protizápalové benefity prináša práve mliečny tuk.

Keďže mlieko a mliečny tuk sú často mylné spájané so zápalom, môžete sa tiež ľahko dostať k informáciám o ich negatívnom vplyve na srdcovo-cievnu sústavu (ischemické choroby totiž takisto vznikajú na zápalovom podklade). Ani tu sa však nepotvrdila žiadna významná súvislosť. Keď už, v posledných rokoch dokonca vybehlo zopár štúdií, ktoré popísali pozitívny efekt ml. výrobkov na zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení a diabetu mellitu 2. typu. Zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6.

Ak je nejaká oblasť, v ktorej bol preukázaný opačný, teda negatívny efekt mliečnych výrobkov na zápalové procesy, tak sú to práve potravinové alergie, presnejšie alergia na bielkovinu kravského mlieka. Toto je skutočne jeden z mála prípadov, kedy pokračovanie v konzumácii mliečnych výrobkov napriek diagnostikovanej alergii viedlo kä

zvýšeniu zápalových markerov. Zdroj

No a keď som vás ešte týmto neunudila na smrť a ste tu stále so mnou, tak prejdem na záver naspäť do ľudskej reči. Celý pub med a jemu podobné databázy sa topia v štúdiách ktoré dookola ako pokazené platne popisujú pozitívny efekt konzumácie mliečnych výrobkov. Napriek tomu bežní ľudia, ktorí sú odkázaní len na zastrašujúce a neodborné informácie z internetu, majú tendenciu príjem mliečnych výrobkov v strave obmedzovať. Lebo antibiotiká. Lebo zahlienenie. Lebo zápal. Netvrdím, že všetky mliečne výrobky sú si rovné. Keď budete do hlavy denne tlačiť rôzne pribináčiky, tavené syry a iné nutričné skvosty, tak asi si ten zápalový profil fakt nezlepšíte.

Nepremysleným vylučovaním všetkých výrobkov z mlieka sa však pripravujete napr. aj o benefity z konzumácie kefíru, bryndze, či tvarohu. Myslím si, že ak máme na Slovensku niečo fakt dobré a kvalitné, tak sú to mliečne výrobky, najmä z lokálnych fariem a rôznych malých výrobcov, ktoré dnes už vieme zohnať dokonca aj v niektorých supermarketoch, prípadne v špecializovaných obchodíkoch a cez internet. A ani bežný sortiment nie je úplne na zahodenie, nemusíte hneď zháňať najbližšieho baču. Mliečne výrobky sú živná pôda pre vznik rôznych mýtov (čo dokazuje aj fakt, že toto je asi 350. článok o mlieku na tomto blogu), tak len buďte opatrnejší, ak čítate informácie na internete. Ako vždy.

Diskusia

Zadaje hľadaný výraz a stlačte enter