Diéta pri DNE a vysokých hodnotách kyseliny močovej
Dna je vrodená porucha metabolizmu kyseliny močovej. Vo väčšine prípadov ide o poruchu vylučovania kys. močovej obličkami, v malom percente prípadov môže byť zvýšená tvorba kys. močovej v tele ako následok rôznych porúch metabolizmu purínov. Zvýšené hladiny kyseliny močovej môžeme pozorovať aj sekundárne u onkologických pecientoch na protinádorovej liečbe a pri nadmernej konzumácii potravín bohatých na puríny (vnútornosti, mäso, ryby a pod.), najmä v kombinácii s pravidelnou konzumáciou alkoholu. Dna sa preto často označovala aj za chorobu hojnosti a málokedy sme ju v minulosti pozorovali u chodobného obyvateľstva.
Hladina kys. močovej sa môže krátkodobo zvýšiť pri jednorázovej väčšej fyzickej záťaži, zatiaľ čo pravidelná fyzická aktivita má na kys. močovú opačný efekt a prispieva k udržiavaniu jej zdravých hodnôt.
Hladina kyseliny močovej v krvi sa najčastejšie meria v μmol/l a zatiaľ čo u žien sa za zdravé rozmedzie považuje hodnota medzi 180-360 μmol/l u mužov je to 180- 420 μmol/l.
PRÍZNAKY
Prejavy ochorenia súvisia najmä s tvorbou kryštálikov solí kys. močovej a ich ukladaním v kĺboch, chrupavkách, ušnom laloku a v neposlednom rade v obličkových tubuloch, kde môžu spôsobovať druh nefrolitiázy – močových kameňov.
Dnavý pacient je vo vyššom ohrození vzniku postihnutia obličiek – tzv. dnavej obličky, ktoré môže vyvolať obličkovú nedostatočnosť, hypertenziu a v dôsledku toho aj srdcovú nedostatočnosť.
Akútny dnavý záchvat
- začiatok najčastejšie v druhej časti noci
- pacient sa prebudí na bolesť kĺbov (môže byť až neznesiteľná, prekáža aj tlak prikrývky)
- koža nad kĺbom je napätá, horúca a začervenaná
- klasické lokalizácie: palec nohy, kotníky, koleno
- intenzita zápalu býva najväčšia hneď v prvý deň
- typicky záchvat odznie do 1-2 týždňov (vzácnejšie do 4-6 týždňov)
Ďalšie sprievodné príznaky: vyčerpanosť, malátnosť, zvýšená teplota, nechutenstvo
Zvýšené hladiny kys. močovej sú však často dlhú dobu bez príznakov a objavené náhodné pri rutinných vyšetreniach.
DIÉTNE OPATRENIA
Základom je obmedziť na minimum:
silné mäsové vývary, vnútornosti, kožu z mäsa, niektoré ryby (ančovičky, kraby, slede, makrely, sardinky, krevety), trvanlivé salámy, údené mäso a ďalšie vysokospracované mäsové výrobky
-
vhodné je tiež zmenšiť porcie a znížiť frekvenciu konzumácie všetkých druhov mäsa a rýb + strukovín
-
porcia mäsa by mala byť do 100g v surovom stave – aby sa opticky zväčšilo množstvo, navrhuje sa plnenie zeleniny (paradajky, paprika, zemiaky…) alebo zmiešať so zeleninou a zapekať (zapekaná cuketa s paradajkou a kuracím mäsom, zapekané boloňské cestoviny s menšou porciou mletého hovädzieho)
-
bielkoviny hradíme najmä vo forme mliečnych výrobkov (preferujeme menej tučné druhy – jogurty, tvaroh, ricotta, čerstvé syry, polotučné mlieko, acidko, kefír…) a vajec
-
mäso variť, dusiť vo väčšom množstve vody, aby sa puríny vyvarili
-
zo zeleniny nájdeme vyššie množstvo purínov v hrášku, ružičkovom keli, špenáte, a karfiole
-
Obmedziť alkohol všeobecne ( + najmä pivo je významný zdroj purínov)
-
v období dnavých záchvatov je vhodná bezmäsitá strava bez dráždivých druhov korenia so šetriacou úpravou
-
Dodržiavanie pitného režimu (pre zníženie rizika obličkových kameňov) – ideálne cca 30-35 ml na kg hmotnosti
-
trvalá zmena životného štýlu, pri výraznej nadváhe a obezite zvážiť redukčný režim
MÝTY SPOJENÉ S DIÉTOU PRI DNE
Počas diéty nemôžem konzumovať žiadne živočíšne bielkoviny
Naopak, oproti niekdajším názorom sa zistilo, že bielkoviny zvyšujú vylučovanie kyseliny močovej obličkami, takže jej koncentráciu v sére znižujú. Pravidelne konzumujte kvalitné zdroje mliečnych výrobkov a vajíčkov, naďalej môžete do jedálnička zaraďovať rôzne druhy mäsa a strukovín v zmenšenej porcii – max. 1x denne, ideálne nie každý deň.
Keď nemôžem alkohol, dám si nealkoholické pivo
Alkohol všeobecne prispieva k zvýšeniu koncentrácie kys. mliečnej, ktorá následne znižuje vylučovanie kyseliny močovej močom. Pivo je však ešte navyše aj prirodzeným zdrojom purínov, pričom odstránenie alkoholu túto skutočnosť nijako nezmení. Ani nealko pivo preto nie je ideálnou náhradou za pivo klasické.
Varenie obsah purínov znižuje, takže ak potraviny dostatočne tepelne upravím, nemusím sa ich obávať.
To je zčasti pravda, avšak zistilo sa tiež, že pri tepelnom spracovaní sa z látok obsahujúcich puríny vytvárajú ďalšie metabolity, ktoré sa ľahšie vstrebávajú. To uvedenú stratu purínov môže opäť z časti vyrovnať (nevieme však presne do akej miery). Dobrou správou je, že nie všetky puríny konzumované potravou putujú v podobe kyseliny močovej do moču či kĺbov, časť naše telo spracuje a opäť využije, takže z nich kyselina močová nevzniká.
Pri diéte nie je vhodná konzumácia kakaa, čaju a kávy
Opäť ide o staršie, vyvrátené názory, nakoľko sa novšími štúdiami ukázalo, že ich konzumácia hladinu kyseliny močovej nezvyšuje – skôr naopak, napríklad v prípade kakaa sa preukázal pozitívny efekt na zníženie kyseliny močovej v sére. Navyše všetky tieto 3 druhy potravín sú veľmi bohaté na biologicky aktívne látky s protizápalovými účinkami, ktoré tak pomáhajú znižovať riziko vzniku dny a ďalších zápalových ochorení.
JEDÁLNIČEK PRI ZVÝŠENÝCH HLADNINÁCH KYSELINY MOČOVEJ
1.deň
Raňajky: celozrnný chlieb s nátierkou z čerstvého syra (napr. žervé, kozí syr), vajíčko na tvrdo, reďkovka
Desiata: broskyňa
Obed: Halušky s tvarohom (nízkotučný až polotučný)
Desiata: jogurt s mletými ľanovými semienkami a čučoriedkami
Večera: Celozrnná tortilla plnená paradajkou, šalátom, strúhanou mrkvou opečenou na olivovom oleji, niekoľkými kúskami kuracích pŕs a jogurtovým dressingom (1 PL)
2. deň
Raňajky: špaldové lievance na slano so sušenými paradajkami a avokádom, posypané trochou balkánskeho syra
Desiata: miska malín s 1 PL lúpaných mandlí
Obed: zapekaná cuketa s mletým hovädzím mäsom (cca 60g surového), zapečená s plátkami mozzarelly, zemiaky
Olovrant: celozrnný chlieb s cottage cheesom, pažítkou a paprikou
Večera: brokolicová omeleta, hrianka s olivovým olejom a cesnakom
3. deň
Raňajky: ovsená kaša s vodou, polotučným mliekom alebo kokosovým nápojom, 1 ČL kvalitného kakaa, červené ríbezle, trocha trstinového cukru alebo čakankového sirupu
Desiata: neúdená parenica/korbáčiky so cherry paradajkami
Obed: Granadírsky pochod s uhorkovým šalátom
Olovrant: banán s arašidovým maslom (1-2 PL)
Včera: bulgurový šalát s paradajkou, kukuricou, brokolicou a trochou karfiolu, zmiešaný s jogurtom a bylinkami