VEČNÉ ZÁKAZY V TEHOTENSTVE A AKO NA NE

 v Pre mamičky a budúce mamičky, Tehotenstvo

Tehotné ženy by sa dali zhruba rozdeliť na 2 skupiny: Tie, ktoré žijú heslom Tehotenstvo nie je choroba a jedia to, na čo majú chuť a tie, ktoré niekedy viac, niekedy menej úzkostlivo riešia všetko, čo im pristane na tanieri. Existuje aj niečo ako “strava tehotných žien”, my sme na túto tému dokonca mali v škole nespočetne veľa prednášok, ale kým človek fakt neotehotnie a nie je vďačný za to, že do seba dostane krupičku s grankom, tak má v hlavne všelijaké predstavy o ideálnej strave  Ono je fakt super, ak netrpíte žiadnym nechutenstvom a môžete do jedálnička podľa všeobecných inštrukcií zradiť viac zeleniny, chudého mäska, ovocia, ale nemusíte sa báť, bábätko sa vám bude vyvíjať aj v prípade, že vaša strava bude trochu menej pestrá alebo časť svojho denného prídelu…no…vygrciate. Dôležité je sledovať výsledky krvných testov, korigovať deficity vitamínov alebo minerálnych látok a nebáť sa pomôcť si doplnkami stravy, keďže v tehotenstve sa potreba mikro aj makroživín zvyšuje.

Všeobecne platí, že tých nepovolených potravín v tehotenstve je oveľa, OVEĽA menej, než povolených. Vyslovene zákazy nie sú žiadne, existujú akurát odporúčania a usmernenia ohľadom potenciálne rizikových potravín. Niektoré mamičky tieto odporúčania ani nemusia riešiť, pretože väčšinu z daných potravín nekonzumovali ani dovtedy. Naopak ja som zasa poriadna kajnšmetke a už štyri mesiace nariekam za tatarákom a sushi. No ale čo zrobíte…

Týmto sa pomaly dostávame ku konkrétnym potravinám, pri ktorých by mali byť tehotné ženy ostražité. Dali by sa rozdeliť do dvoch kategórií:

  • Potraviny, ktorých riziko vyplýva z pravidelnej a nadmernej konzumácie
  • Potraviny, ktorých riziko je mikrobiálnej povahy a nesúvisí úzko so skonzumovaným množstvom

Aký je v týchto dvoch skupinách rozdiel? Do prvej patrí napríklad káva, sladkosti, vnútornosti – jednoducho potraviny, ktoré sa z určitého dôvodu neodporúčajú konzumovať vo veľkom množstve, ale ak sa riadime heslom “všetko s mierou”, mali by sme byť ok. Tá druhá skupina je trochu komplikovanejšia, pretože pre budúce mamičky predstavuje potenciálne mikrobiologické riziko, teda potraviny v tejto skupine môžu byť zdrojom nákazy, ktorá na oplátku môže negatívne ovplyvniť vývoj bábätka. Hoci rôzne mikroorganizmy (baktérie, parazity…) majú rôzne infekčné dávky – teda u každého mikroorganizmu stačí k vypuknutiu nákazy skonzumovať iné množstvo, všeobecne platí, že opatrnosti nie je nikdy dosť. Najmä ak sa jedná o dva konkrétne mikroorganizmy – Listeriu monocytogenes (baktériu) a Toxoplasmu gondii (parazit), ktoré môžu priamo spôsobiť poškodenie plodu až potrat. V tomto prípade sa netreba riadiť heslom “všetko s mierou” ale heslom “dodržiavam základné hygienické zásady pri spracovaní potravin a je mi dobre”.

Aby som vás teraz úplne nevyľakala, riziko nákazy nie je až také veľké a u nás sa vyskytuje relatívne málo prípadov toxoplazmózy alebo listeriózy u tehotných (údaje z ČR hovoria o približne 30-40 prípadoch ročne v celkovej populácii, z toho 30-45% všetkých prípadov pripadá na tehotné ženy a novorodencov). Preto ak si v tomto článku nájdete informáciu o potenciálnom nebezpečenstve tej ktorej potraviny a úplne náhodou ste ju práve šmačne dožuli že vám ešte aj pes závidel, tak sa prosím hneď nestresujte a nepanikárte. Navyše bežne sa v rámci tehotenskej poradne robia testy na prítomnosť týchto dvoch nákaz, takže to by vám určite malo trochu pridať na pohode. Nebudem vám ale klamať, na škole som mala toľko mikrobiológie (plus som robila aj mikrobiologickú diplomovku), že mi z toho podľa mňa kvalitne hrablo a odvtedy tieto veci riešim trochu viac, ako bežný človek 

KÁVA

Za bezpečný denný limit príjmu kofeínu pre dospelého človeka sa považuje 400 mg. V závislosti od toho, akú silnú kávu si robíte, to môže predstavovať až okolo 5 šálok kávy. Tehotným ženám sa odporúča tento limit znížiť na polovicu, teda na 200 mg. Ak ste teda zvyknuté vypiť denne 2 šálky kávy, môžete v tom pokračovať. Snažte sa však nekonzumovať príliš silné kávy – tzv. smrťáky. Bežné presso z kaviarne či instantná káva by mali byť v poriadku. Pre tých, ktorých to zaujíma – obsah kofeínu v espresse sa pohybuje cca na úrovni 50-80 mg, 1 lyžička instantnej kávy obsahuje cca 60 mg kofeínu. Buďte však opatrní, pretože množstvo kofeínu v rôznych druhoch kávy sa pomerne zásadne líši a veľmi ľahko sa vyšplhá až nad 100 mg. O to viac si dávajte pozor na kombinácie kávy s ďalšími nápojmi s obsahom kofeínu, ako sú coca cola, zelený či čierny čaj, energy nápoje ale aj horúca čokoláda. (zdroj 1, zdroj 2)

RYBY A MORSKÉ PLODY

Ryby v tehotenstve sú úplne fantastické kombo, ktoré nám dokáže už v malej porcii dodať vzácne živiny – od omega 3 tukov cez vitamín D až po jód. Svetové inštitúcie odporúčajú konzumovať aspoň 2 porcie rýb týždenne. Skvelé. Ale čo s tými porazenými ťažkými kovmi, ktorých pomerne vysoký obsah je pre morské živočíchy charakteristický? Nuž, aj tu je na mieste opatrnosť, ale to vôbec neznamená, že tehotné ženy si musia ryby odtrhnúť od úst. Ak ste vyzbrojení dobrými informáciami, viete si hravo vybrať tie druhy rýb, ktoré obsahujú podstatne menej ortute a iných kovov. Odporučila by som vám pochutiť si aspoň občas na morských plodoch ako sú krevety, ustrice, kalamáre, mušle (majú všeobecne nízky obsah ťažkých kovov). Určite ich však nezabudnite poriadne tepelne upraviť. Čo sa týka tuniaka, všeobecne prevláda strach z konzerv. Tie však nemajú vplyv na obsah väčšiny ťažkých kovov, dôležitý je najmä druh tuniaka. Najmenej ortute obsahuje tuniak pruhovaný (skipjack, Katsuwonus pelamis), stredné množstvo obsahuje tuniak krídlatý (albacore, Thunnus alalunga) a najvyššie množstvo obsahuje spravidla tuniak zavalitý (bigeye, Thunnus obesus). V tehotenstve by ste sa mali úplne vyvarovať dravým rybám, ktoré žijú dlho a stihnú tak nahromadiť veľké množstvo ťažkých kovov. Ide najmä o žraloka, mečúňa či kráľovskú makrelu. Naopak relatívne bezpečné na striedmu ale pravidelnú konzumáciu sú sardinky, lososy, pstruhy aj väčšina sladkovodných rýb. (A prosím vás nechoďte mi do komentárov robiť paniku ako by ste si lososa nedali do úst kvôli “všetkému tomu svinstvu”, už sme to tu veľakrát rozoberali a navyše píšem o striedmej konzumácii).

BYLINKY

Určite ste sa už stretli s informáciou, že tehotným ženám sa neodporúča piť bylinkové čaje. Nuž jedná sa o pomerne všeobecné odporúčanie, ktoré nie je po vôli mnohým žienkam s celým spektrom tráviacich, gynekologických, urologických a iných ťažkostí. Nemôžeme alkohol, mali by sme obmedziť kofeínové nápoje…a ešte nám teraz niekto ide vziať bylinkové čaje. Je pravda, že bylinkové čaje obsahujú tzv. pyrolizidinové alkaloidy. To sú metabolity rôznych rastlín, ktoré slúžia vlastne ako taká ich ochrana pred škodcami. Vo veľkom množstve sú však tieto alkaloidy pre človeka – vrátane nenarodených detí – hepatotoxické (poškodzujú pečeň). To ale neznamená, že si nemôžete dovoliť občasné pitie bylinkových čajov. Problémom by mohla byť ich pravidelná a nadmerná konzumácia – napr. ako hlavný zdroj denného pitného režimu.

Na internete nájdete rôzne zoznamy povolených a nepovolených byliniek, ktoré sa dosť zásadne líšia. Momentálne bohužiaľ disponujeme malým množstvom vedeckých dôkazov o účinku konkrétnych byliniek na tehotenstvo. Tie bylinky, ktorých efekt u tehotných nebol dostatočne študovaný (teda väčšina), putujú automaticky na zoznam neodporúčaných. Mnohé sa vyznačujú laxatívnymi, prekrvujúcimi účinkami, či účinkami na sťahy maternice, avšak väčšinou je na nejaké fatálne dôsledky potrebné väčšie množstvo. Netreba sa preto hneď stresovať, ak ste si včera v kaviarni objednali čaj s obsahom sladkého drievka alebo ste si na hrdlo dali pastilku so šalviou. Medzi rastlinky, ktoré v tehotenstve s opatrnosťou môžete konzumovať patria zázvor, malinové listy (v treťom trimestri), fenikel, rasca, praslička, medovka, rumanček, materiná dúška, pestrec mariánsky aj mäta. Vhodný je napríklad aj šípkový čaj, ktorý je zdrojom vitamínu C. (zdroj)

VNÚTORNOSTI

Toto je niečo, čoho sa asi väčšina mamičiek veľmi rada vzdá, aj keď vnútornosti sú inak veľmi zdravá pochúťka plná vitamínov a minerálnych látok. Z toho istého dôvodu si však ich konzumácia v tehotenstve vyžaduje opatrnosť. Najmä čo sa týka vitamínu A, ktorý sa v pečeni nachádza vo veľkom množstve(pretože sa v nej skladuje). Predávkovanie vitamínom A môže mať toxické účinky na plod, avšak z jednej porcie pečienky sa určite nepredávkujete, opäť je nutná pravidelná konzumácia alebo prehnané množstvo. Často sa kvôli tomu neodporúča ani konzumácia paštét (mnohé totiž obsahujú pečienku ako hlavnú zložku). Je pravda, že paštéty nie sú nič, čo by nám v pestrom jedálničku obzvlášť chýbalo, ale opäť si nemyslím, že sa musíte báť, ak vás premôžu chute na starý dobrý chlebík s paštétou . Ja som si napríklad včera bez výčitiek dala na návšteve výborný chlebík s kačacou paštétou, mňam!

Pozor si dávajte na užívanie multivitamínov. Tzv. tehotenské vitamíny vitamín A nezvyknú obsahovať, avšak bežné multivitamíny áno, takže vždy čítajte zloženie.

Pozn. Vitamín A sa prirodzene spravidla nachádza iba v živočíšnych potravinách. Rastliny obsahujú jeho prekurzor – betakarotén. Jeho premena na vitamín A je v tele regulovaná a nie sú známe prípady predávkovania alebo toxického účinku na bábätko, teda mrkvy sa báť určite nemusíte 

SUROVÉ POTRAVINY (MÄSO, MLIEČNE VÝROBKY, VAJÍČKA)

Ako som spomínala vyššie, hlavným problémom surových potravín sú baktéria Listeria monocytogenes a parazit Toxoplasma gondii. Samozrejme tehotné sa môžu nakaziť aj inými mikroorganizmami, napr. salmonellou. Toto ochorenie môže byť veľmi nepríjemné, bolestivé a vyčerpávajúce (v krajných prípadoch život ohrozujúce), avšak nemá priamy negatívny vplyv na vývoj plodu.

Nakaziť sa listériou či toxoplazmou nie je až také jednoduché, ide vlastne o súhru hneď niekoľkých nepriaznivých okolností – jednak potravina musí byť infikovaná baktériou či parazitom, pričom táto infekcia nebola počas spracovania výrobku detekovaná (vzorky potravín sa pre kontrolu odoberajú už v mäsokombinátoch či mliekarenských závodoch a tiež náhodne pri extérnych hygienických kontrolách), následne sa infikovaná potravina dostane do domácnosti, kde v dôsledku nesprávneho zaobchádzania nedôjde k usmrteniu mikroorganizmu (alebo naopak dôjde k jeho pomnoženiu). Listeria je pomerne odolná baktéria, ktorá znesie aj viac soli a vyššie pH. Prežíva aj chladničkové teploty, ale neprežíva pasterizáciu. Toxoplazma tiež neprežíva pasterizáciu. Cysty sa zahubia pri teplote od 63 stupňov, pričom medium rare steaky túto teplotu vnútri nedosahujú (mali by sa preto spracovať aspoň ako medium). Po tom, čo sa mikroorganizmus dostane do tela ešte nemusí nutne dôjsť k prepuknutiu ochorenia alebo nákaze plodu, úlohu tu zohráva množstvo mikroorganizmov, podmienky na množenie, typ človeka (tehotné, deti a starší ľudia sú náchylnejší) a v neposlednom rade včasná detekcia a rýchle zahájenie liečby. Takže hoci pravdepodobnosť nákazy skutočne nie je vysoká, neplatí tu staré dobré “veď si dám kúsok, to mi nijako neublíži”. Môže sa stať, že celé tehotenstvo budete jesť tatársky biftek a nič sa vám nestane a taktiež sa môže stať, že na návšteve raz ochutnáte zopár koliesok klobásy a nakazíte sa, pretože niekto má proste takúto smolu. (zdroj1, zdroj 2)

Tepelne neopracované výrobky, o ktorých ste možno nevedeli:

  • Suché salámy
  • Klobásy
  • Sushi (v reštaurácii si dávajte pozor aj na tie druhy, ktoré neobsahujú surové ryby – môže dôjsť ku skríženej kontaminácii a zdrojom baktérií býva aj ryža, ktorá je niekedy dlhšie a nevhodne skladovaná a pred konzumáciou sa už tepelne neupravuje)
  • Zavináč (oproti tomu treska v majonéze už býva tepelne upravená)
  • Nepasterizovaná bryndza – pozor, pretože ani u bryndzových halušiek nemusí dôjsť k dostatočnému tepelnému opracovaniu
  • Iné čerstvé nepasterizované syry – väčšinou sa bežne v obchodoch predávajú pasterizované ml. výrobky, pozor si dávajte najmä na nákup z rôznych salašov a čítajte etikety
  • Syry s plesňou – u nás sa väčšinou vyrábajú z pasterizovaného mlieka (napr. aj taká Niva), problémom môžu byť pre citlivejšie organizmy ušľahtilé plesne, ktoré však u bežného človeka veľké riziko nepredstavujú. Ak pred tým máte rešpekt, môžete tieto syry tepelne opracovať.
  • Majonézy – najmä domáce, pripravované zo surových vajec a majonézové šaláty z rôznych lahôdok a fast-foodov
Nie všetky tieto potraviny sú však zvlášť problematické z epidemiologického hľadiska. Najčastejšie prípady nákazy listeriou sú zaznamenané u týchto potravín:
  • Majonézové šaláty z lahôdok, šunka v aspiku
  • Pultové pomazánky
  • Údený losos
  • Olomoucké syrečky
  • Mrazená zelenina (je preto vhodné ju vždy aj tepelne upraviť, nie iba rozmraziť)

Pre správnosť treba napísať, že nakazené môžu byť aj tepelne opracované výrobky – napr. šunka alebo slanina, avšak nákazy bývajú oveľa menej časté. Príčinou môže byť napr. nedodržanie správnych hygienických postupov v závode. Čiže ako vidíte, sú veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť a nie je na mieste sa kvôli tomu neustále stresovať. Nevhodné je aj to, ak si vezmete do hlavy, že každá druhá potravina nie je vhodná a drasticky obmedzíte svoj jedálniček. Povedala by som, že budúce mamičky, ktoré jedia všetko (a občas si pritom dajú aj paštétu alebo Nutellu alebo niečo iné, na čo majú chuť) sú na tom lepšie ako tie mamičky, ktoré v predstave, že majú “zdravý jedálniček” žijú iba na zelenine a ovocí. Všimla som si, že zbytočne okresané jedálničky mávajú aj dojčiace ženy, čo je už ale téma na ďalší článok . Takže nabudúce!

Diskusia

Zadaje hľadaný výraz a stlačte enter