FOOD DETECTIVE testy nie sú žiaden Sherlock
Ak ste sa niekedy v živote trápili s rôznymi ekzémami, tráviacimi ťažkosťami alebo bolesťami hlavy po jedle, tak ste určite narazili aj na možnosť zaplatiť si pomerne drahé krvné vyšetrenia zvané testy potravinovej intolerancie (komerčne tzv. Food Detective testy), ktoré by vám údajne mali prezradiť, aké potraviny by bolo vhodné z jedálnička vylúčiť. Asi 70 eur (čo pomaly nie je ani štvrtina celkovej sumy) dokonca prepláca aj jedna naša súkromná poisťovňa a je tu tiež možnosť zakúpiť si samodiagnostický test priamo v lekárni alebo na internete “za babku”. Ak vezmeme do úvahy narastajúci počet ľudí s tráviacimi problémami, ktorí už absolvovali kvantum vyšetrení u gastroenterológa aj alergológa a stále v rukách nemajú jednoznačnú odpoveď, vyzerajú tieto testy ako celkom slušný biznis, čo poviete? Asi nikoho neprekvapí, že už ich propagujú aj niektoré naše celebritky a známejšie mená internetovej a blogerskej scény. Čiže logicky by sme sa im mohli pozrieť trochu na zúbok 🙂
Aby sa nepovedalo, že zas som sa rozhodla iba niečo zhejtovať, prizvala som si k sebe na pomoc jedného z najlepších imunológov na Slovensku a môjho kolegu, MUDr. Martina Lešťana, ktorý vám pekne, pokojne a logicky (predsa len je to muž a nemá také sklony k hystérii *sarcasm alert*) objasní problematiku tohto testovania, jej pozitíva a negatíva. Dobre som to vymyslela, hejže?
Ešte pred tým si však úplne v krátkosti vysvetlime niektoré základné pojmy, pre lepšiu orientáciu v texte:
Potravinová alergia – je to imunitne podmienená, neprimeraná reakcia tela na určitú zložku potraviny. Dôležité je tu slovo “imunitne” – nakoľko sa v tele tvoria protilátky, ktoré reagujú s danou potravinou za vzniku alergickej reakcie. K reakcii môže dôjsť do niekoľkých sekúnd až minút, ale aj oneskorene v priebehu niekoľkých dní. Alergie nebývajú závislé na množstve (aj malé množstvo môže vyvolať veľmi silnú odpoveď).
Potravinová intolerancia – jedná sa o veľmi široký pojem, ale zväčša takto označujeme neimunitné reakcie organizmu na požitie danej potraviny. Najčastejšie ide o znížené množstvo alebo funkciu určitého enzýmu, v dôsledku čoho sa v tele hromadí látka, ktorá spôsobuje rôzne ťažkosti (najmä tráviaceho charakteru, ale môžu to byť aj rôzne vyrážky alebo bolesti hlavy). Medzi najznámejšie intolerancie patrí laktózová intolerancia (deficit enzýmu laktáza a hromadenie laktózy v čreve) a histamínová intolerancia (deficit enzýmu diaminooxidázy a hromadenie histamínu v tele). Intolerancia závisí na množstve skonzumovanej potraviny, pričom každý človek má tú svoju hranicu, po prekročení ktorej už pociťuje príznaky.
Testy bežne používané na diagnostiku potravinovej alergie u lekára: Prick testy (kožné testy na predlaktí) a náplasťové testy, vyšetrenie IgE protilátok z krvi a pod.
IgE protilátky – ich zvýšenú koncentráciu v krvi nachádzame pri typických alergických reakciách (s pomerne rýchlou imunitnou odpoveďou)
Food Detective testy – hoci sú označované ako testy potravinovej intolerancie, vyšetrujú sa paradoxne protilátky (teda imunitná odpoveď). Konkrétne sa jedná o protilátky IgG, ktoré charakterizujú trochu iný typ alergickej reakcie než IgE protilátky a otázka, ktorú si kladieme je, do akej miery je takéto vyšetrenie spoľahlivé a akú má výpovednú hodnotu.
Tak teda púšťam k slovu MUDr. Lešťana 🙂
Vyšetrovanie IgG protilátok proti potravinám
Vyšetrovanie IgG protilátok proti potravinám je veľmi kontroverznou témou. Odborné spoločnosti alergiológov a imunológov naprieč celým svetom vrátane Európskej akadémie alergiológie a klinickej imunológie majú kritické stanoviská k používaniu stanovovania IgG protilátok pri diagnostike potravinových intolerancií , o alergiách ani nehovoriac.
Existuje ale skupina lekárov, ktorí určitý význam stanovovania IgG vidia. Títo argumentujú, že u časti ľudí špecifické IgG protilátky ( podtriedy IgG1, IgG2, IgG3, IgG4 ) môžu zohrávať nepriaznivú úlohu pri chronickom zápale v organizme. Pri reakcii IgG protilátky proti potravine s príslušným potravinovým antigénom sa vytvoria imunokomplexy pričom sa aktivizuje komplementový systém, ktorý v konečnom následku vedie k zápalovým zmenám. Zvýšenie IgG špecifických protilátok skôr ako o intolerancii na potraviny môže vypovedať o zvýšenej črevnej permeabilite ( laicky povedanej priepustnosti črevnej steny ).
Ako to teda vlastne je ? Je toto vyšetrenie bezcenné?
Laboratórne vyšetrenia prinášajú lekárovi informáciu, sú akousi odpoveďou na položenú otázku. A poznáte to- na hlúpu otázku príde väčšinou hlúpa odpoveď .
Ak niekto odoberie IgG voči potravinám a pýta sa na potravinovú intoleranciu či alergiu, pýta sa zle. Ak sa pýta na možnú zvýšenú črevnú permeabilitu a teoretickú spoluúčasť potravín na chronickom zápale – pýta sa možno dobre. Ale odpoveďou je len spojenie „ možno áno, a možno nie – pátraj ďalej“. Prečo možno? Nuž zvýšená produkcia špecifických IgG , alebo aj IgA protilátok proti potravinám je aj u mnohých zdravých ľudí, ktorí žiadnu potravinovú intoleranciu či o zvýšenú priepustnosť črevnej steny nemajú ani mať nebudú. Odborne povedané : špecificita tohto vyšetrenia je nízka.
Čiže pozitivita špecifického IgG u časti ľudí môže signalizovať porušenú slizničnú bariéru čreva , u inej skupiny pacientov to môže byť nález budúcej potravinovej senzibilizácie, ale u časti ľudí tento nález nehovorí o ničom klinicky významnom.
Môže toto vyšetrenie pacienta poškodiť?
Tu musím smutne konštatovať, že sa to stáva. Laici a čo je smutné aj časť lekárov totižto na základe pozitivity tohto testu na dlhé obdobie ľudom prikazujú vynechanie potravín z ich jedálnička bez následnej expozície potraviny po čase. Ak je ten test obsiahly s mnohými potravinami – tak riziko, že tých zdanlivo škodlivých potravín vyjde viac stúpa. Neodborne nasadená diéta môže viesť a bohužiaľ aj často vedie k rôznym negatívnym vplyvom na zdravie. Čo je ale smutné, niekedy sa takto oddiali diagnostika závažného ochorenia (črevné zápalové ochorenie, konkrétna potravinová intolerancia, zápal spôsobený helikobakterom či plesňami, atď.). A v medicíne niekedy ozaj ide o čas…
Môže toto vyšetrenie pacientovi pomôcť?
Nuž áno. Ak je v rukách erudovaného odborníka, ktorý vie, prečo toto vyšetrenie ordinoval a akú informáciu mu môže priniesť.
Vyšší počet pozitívít nás môže priviesť k úvahe o možnej zvýšenej črevnej priepustnosti a zamerať naše diagnostické úsilie určitým smerom. Sám si myslím, že v istej fáze diagnostiky možných črevných ťažkostí má táto diagnostika svoj význam. Názory na diagnostické metódy sa časom menia. Bolo napríklad obdobie, keď sa zaznávalo stanovovanie IgG protilátok proti gliadínu, kým čas ukázal, že určitý význam (hoci nie tak diagnostický ako skôr monitorovací ) predsa len má. V budúcnosti hlavne molekulová diagnostika IgG voči potravinám snáď bude mať svoje miesto v diagnostických postupoch.
Kedy ma IgG testy prevádzané u nelekárov až tak nehnevajú ?
Ak po tomto teste je pacient nasmerovaný k odborníkovi , aby pátral po príčine možnej zvýšenej črevnej permeability, alebo ak je aspoň pacientovi vysvetlené , že pozitivita tohto testu síce môže, ale rovnako aj nemusí byť niečo zlé. Ak pri existencii tráviacich problémov (veď predpokladáme, že preto pacienti si toto vyšetrenie zaplatili ), vysvetlia pacientovi spornú diagnostickú hodnotu a eventuálnu eliminačnú diétu (vynechanie rizikových potravín ) obmedzia len a len na určité časové obdobie, po ktorom musí prísť k znovuzavedeniu potraviny do jedálnička. Ak pacient vie, že pri neúspechu diéty (ak sa necíti lepšie), je zbytočné v nej pokračovať a mal by sa dať vyšetriť odborníkom. Naozaj sa niekedy týmto testom akoby trafil klinec po hlavičke – a našli sme spúšťač pacientových problémov. Ale ak nie? Ak sme vedľa a pacienta ohrozíme na zdraví zbytočnou diétou a možným oddialením diagnostiky závažného ochorenia ?
Ako teda postupovať pri diagnostike potravinových alergií a intolerancií?
Skratky v medicíne väčšinou nevedú k cieľu. A tak sa pri diagnostike musíme obrniť trpezlivosťou a spoločne sa vydávame na dlhý beh. Slovkom spoločne myslím lekára – alergiológa, pacienta a nutričného špecialistu. Základom je anamnéza, kde sa zaujímame aj o rodinnú, osobnú anamnézu a analyzujeme možné potravinové spúšťače. Následne prichádza na rad klinické vyšetrenie, kde klinik vie odhadnúť prejavy alergií či možných intolerancií už pri vyšetrení. Potom pristupujeme k samotnej diagnostike. Kožné testy či prick alebo náplasťové, vyšetrenie špecifických IgE, molekulárna diagnostika či iné exoticky znejúce testy u opodstatnených prípadoch. Pri podozrení na intolerancie vyšetrujeme krv (histamínová či iná intolerancia, genetické testy na vybrané ochorenia ), dych ( dychový laktózový , fruktózový test, SIBO,… ), stolicu (zápalové procesy v čreve, parazity, kvasinky a plesne, zbytky,…). Dôležité je vyšetrenie u gastroenterológa , ktorý nám odhalí eventuálne iné diagnózy, ktoré stoja v pozadí pacientových ťažkostí. Jednoducho snažíme sa pýtať zmysluplné otázky, aby sme na ne dostali rozumné odpovede. Napriek všetkým týmto diagnostickým procesom je mnohokrát diagnóza neistá . Mnohé testy sú zaťažené chybovosťou, citlivosť metodík je rôzna, a na mnohé diagnózy doteraz nemáme ešte jednoznačné diagnostické metódy.
Tu potom nastupuje klasika našich učiteľov, ktorá je ale aj veľkým umením. Eliminačná diéta, kde cielene a stále len na určitú vymedzenú dobu vynechávame pacientovi zo stravy podozrivé potraviny. Neodeliteľnou súčasťou (až na určité výnimky ) týchto testov sú ale následne expozičné testy. Tu spolupracujeme na našom pracovisku tímovo s nutričným špecialistom.
Záver?
Možno nám budúcnosť prinesie jednoduchý lacný a jednoznačný test na potravinové alergie a intolerancie. Zatiaľ ale je cesta diagnostiky a liečby pomerne zložitá. Zacitujem môjho obľúbeného speváka Nohavicu :
„Osud se nepíše přes kopírák
osud se na pouti nevybírá“
Rovnako je to aj so zdravím a diagnostikou. Každý sme iný, a to čo pomôže susedovi, nemusí pomôcť mne. Zveriť sa do rúk odborníkom, dôverovať v zdravý rozum a vedu – to je cesta k cieľu.
_______________________________________________________________________
MUDr. Martin Lešťan
Imunológ, alergológ, pediater, predseda občianskeho združenia Alergoimun, odborný garant Alergoimunologického centra v Prešove a Sabinove. Pôsobil v Detskej nemocnici Košice a v ambulancii klinickej imunológie a alergológie v Poliklinike Sekčov a Poliklinike Sabinov. Absolvoval zahraničné pobyty vo Švajčiarsku, Anglicku a v Poľsku. V rakúskom Salzburgu absolvoval prax v centre liečby detského ekzému. Založil Alergoimunologické centrum Prešov, Sabinov, kde pôsobí ako vedúci lekár doteraz.
Nebaví vás čakať na nový článok? Sledujte ma na Instagrame pre dennú dávku informácií (nielen) zo sveta výživy 🙂
-
[…] Uverejnenie článku s úvodom od Mgr. Pálenikovej na webe : TU […]
[…] Uverejnenie článku s úvodom od Mgr. Pálenikovej na webe : TU […]
DiskusiaPrepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.
Mily pan doktor, Vam zrejme food detective nezachranil doslova zivot ako mne, ked boli vsetci odborni lekari bezmocni a vsetky vysledky z ich vysetreni negativne. Odmietla som jest tu kopu liekov, ktorymi ma postupne zavalili, a po rocnom vlastnom patrani som sa az vdaka vysledkom tohto testu postavila na nohy a po vyradeni zistenych potravin som do dvoch tyzdnov vyhodola vsetky lieky! Uz tri roky som bez liekov, bez zapalov a znovu plnohodnotne zijem! Vdaka TESTU, ktory spominate. Vzapati jeho zistenia potvrdila aj eliminacno expozicna dieta. Podotykam, ze u odborneho lekara bola napr. intolerancia lepku negativna a v teste vysla pozitivna. Dodnes mam po lepku vyrazne zhorsenie stavu. O potravinovej a histaminovej intolerancii nevedia lekari takmer nic a test povazujem za omnoho prinosnejsi ako komunikaciu s odbornikmi. Ludi, ktorym test pomohol, je naozaj vela. Mame osobnu skusenost, na rozdiel od Vas.
Dobrý deň,
Píšete, akoby vám pán doktor osobne ublížil tým, že využil roky svojho odborného vzdelávania sa a praxe k tomu, aby popísal princíp, na základe ktorého tieto testy fungujú. Ako ste si mali možnosť všimnúť, v texte sú uvedené aj pozitíva aj negatíva. Ja zasa z tej svojej praxe môžem uviesť množstvo prípadov, kedy FD test nepomohol ABSOLÚTNE a akurát nás naviedol na zlú cestu, eliminovali sa úplne neškodné potraviny a došlo k nežiaducej redukcii hmotnosti a nutričným deficitom. Nebolo to raz a nebolo to dvakrát.
Nepáči sa mi, ako znevažujete prácu odborníka len preto, lebo si to sám nezažil. Čo je to za logiku?
Popravde, teším sa, že pre vás tých 70 eur neboli zbytočne vyhodené peniaze. Viem, že pátrať po príčine ťažkostí nie je jednoduché a veľakrát sa nemáme o koho alebo o čo oprieť.
Skúste si ten článok prečítať ešte raz,možno sa dozviete veľa zaujímavých vecí o diagnostike potravinových alergií a v budúcnosti budete vedieť tieto poznatky využiť, ak by ste sa opäť s niečím trápili. Pozdravujem.
Hello, milujem ludi ktori si myslia ako je cely odborny svet dokonaly a len oni maju pravdu…treba si trosku uvedomit v akej krajine zijeme a na ake banality sa tu uz zomiera a ake kixy robia vasi odbornici…samozrejme ze existuju aj vyborni lekari ale verim ze najst ich je rovnako tazke ako najst dobreho ortopeda..takze vas zaver by som upravil tak, ze v prvom rade pouzivat zdravy sedliacky rozum a byt velmi kriticky k nazorom odbornika, vsak sama pisete ze “Mnohé testy sú zaťažené chybovosťou”…a ked by sme zasli trochu aj do konspiratorstva, tak jednoducho vylieceny pacient dietou je nerentabilny, treba mu najprv predpisat kopu liekov, aby farmafirmy neskrachovali
Jozko, ľudia ako vy veľmi radi apelujú na používanie zdravého sedliackeho rozumu, kým im do cesty nepríde naozaj vážna choroba. Z celého srdca (a naozaj úprimne) vám prajem, aby ste sa stretával len s problémami, na ktorých vyriešenie stačí sedliacky rozum a nepotreboval sa zverovať do rúk tým “našim odborníkom”.
Píšete, že “keby sme zašli trochu do konšpirátorstva”…ja vravím, let’s not. Pochybovanie o veciach je normálne a správne, konšpirácie sú nebezpečné. Navyše čo myslíte, kto vyvíja Food Detective test? Babička bylinkárka z Kambodže? Lekárovi sa do rúk nezveríme, lebo nedajbože na naše vyšetrenie použije test z nemeckej “farmafirmy”, ale úplne v pohode dáme inej farmafirme 70 eur za pochybný domáci test na potravinové intolerancie a ešte sa aj usmejeme popod fúzky, ako sme s tými zapredanými lekármi vybabrali.Skôr si myslím, že tu niekto vybabral sám so sebou.
Mila Judit, uprimne sa tesim z Vasho idealizmu! Verim, ze Vam vydrzi minimalne dovtedy, kym sama nebudete potrebovat “odbornu” pomoc nasich lekarov. 🙂 Ked budete mat potravinove intolerancie, histaminovu intoleranciu, MCAD, ci podobne problemy, sama uvidite ako odborne Vam poradia nasi lekari. Verte mi, ze o problematike, ktora je v clanku viem teraz uz omnoho viac a do vacsej hlbky ako Vy i spominany lekar. Vela zdravia Vam obom prajem! 🙂
Myslíte mňa aj pána doktora dokopy? či osobitne? lebo podľa mňa ak by sme si ešte niečo doštudovali a dali hlavy dokopy, tak by sme sa na vaše vedomosti možno aj dotiahli 😉 Veľa zdravia aj Vám a pekný deň.
Skúsim posunúť radu môjho imunológa: presnejšie ako tieto testy môže byť priložiť si na istú dobu (niekoľko minút) do podpazušia (kde je najtenšia koža) skúmanú potravinu. Ak dôjde k reakcii (začervenaniu), telo reaguje na potravinu alergicky. Nevedel som to veľmi vyskúšať, lebo vlastne ani alergie na potraviny nemám, ale skúste – skúška je zadarmo a budem rád, ak pomôže.
To je vsetko pekne, ale topiaci sa aj stebla chyta. Moja manzelka ma roky problemy s pletou. A MUDr kozna jej donemoty predpisuje tie iste pripravky, ktore jej nikdy nepomahali. Samozrejme bezmocny obvodny vas posle koznej… A takto dookola. Ked sa clovek snazi vystupit z kruhu a vydupe si vysetrnie u gastroenterologa, tak ten na vas pozera, ako bager na tvrdu hlinu, ze preco ho otravujete s pupakmi? Nuz za kym treba ist, ked mam zdravotny problem?
Ked uz sa teda bavime o skusenostiach, pripojim aj tu svoju. Ja mam zas skvelu alergo-imunologicku, ktora mi urobila vsetky testy, zistila HIT, dala dobre rady a velmi mi pomohla. Vzdy ma na mna cas, na vsetko sa vypytuje, vysvetli, a nie, nie je sukromna, ale statna.
Nepaci sa mi, ked ludia zovseobecnuju, ze vsetci lekari (alebo ucitelia alebo Romovia alebo ktokolvek) su zli. Je to obycajne zjednodusovanie reality, ktora je ovela zlozitejsia.
Tento komentar (od “ehm”) ma velmi potesil! 🙂
Este chcem dodat, ze ten moj predosly bola reakcia na Jozefov (len si nie som ista, ci to tu bude vidno – ci “som sa strafila na spravne miesto”).