PRAVDA A MÝTY O MLIEKU

 v Biopotraviny, Mliečne výrobky, Mýty vo výžive

Po nejakom čase sa opäť vraciam k mlieku a mliečnym výrobkom. Hoci rešpektujem rozhodnutie niektorých ľudí mlieko v strave obmedziť alebo vynechať (a netreba zabúdať ani na tých, ktorí mlieko konzumovať nemôžu zo zdravotných dôvodov), stále je s touto potravinou spájaných zbytočne mnoho poloprávd až nezmyslov.

FAKT ALEBO MÝTUS: MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY SÚ V NAŠEJ STRAVE ESENCIÁLNE

Ak si pojem esenciálne potraviny/živiny vysvetlíme tak, že ich v našej strave nejde inak nahradiť a ich vylúčením bude náš jedálniček ochudobnený o látky dôležité pre život…tak to pravda nie je. V alergologickej ambulancii sa pravidelne stretávam pacientmi, ktorí sú alergickí na mliečnu bielkovinu a musia dodržiavať bezmliečnu diétu. Jedna z prvých vecí, ktoré im vždy poviem je, že to nie je koniec sveta. Všetky základné živiny – mikro či makro – obsiahnuté v mlieku sa dajú nahradiť aj prostredníctvom iných zdrojov. Nie je to však celkom jednoduché a hlavne u detí je niekedy vhodné zvážiť doplnenie vápnika prostredníctvom doplnkov stravy (najmä ak sa zároveň vyhýbame sóji a sójovým výrobkom, prípadne sú pridružené iné alergie či intolerancie).

Navyše, hoci som zástankyňa konzumácie mliečnych výrobkov, netvrdím, že teraz všetci potrebujeme piť každý deň aspoň 2 poháre mlieka. Práve naopak, myslím si, že z nutričného hľadiska poznáme oveľa vhodnejšie ml. výrobky než samotné mlieko, a to najmä kyslomliečne výrobky (ktoré sú zároveň zdrojom probiotických baktérií), tvaroh či syry. Čerstvé mlieko ako také je zároveň pri zníženom množstve alebo funkcii enzýmu laktázy jedna z najhoršie tolerovaných foriem, preto sa aj pomerne často stretávam s tým, že ľudia nepijú mlieko ale konzumujú iné mliečne výrobky, čo je úplne fajn.

FAKT ALEBO MÝTUS: EXISTUJE VEĽA RASTLINNÝCH ZDROJOV VÁPNIKA, KTORÉ SÚ LEPŠIE AKO MLIEČNE VÝROBKY.

Toto je pravda…aj nie je. Využiteľnosť vápnika v mliečnych výrobkoch nie je až taká vysoká, ako by sa mohlo zdať, pohybuje sa okolo 30-35%. Naopak využiteľnosť niektorých rastlinných zdrojov (kel, brokolica, čínska kapusta) sa pohybuje až na úrovni 60%. To je častý argument proti-mliečnych alebo vegánov a ja samozrejme sekundujem tieto druhy zeleniny ako výborné zdroje vápnika (a iných vitamínov a minerálnych látok), ktoré treba pravidelne zaraďovať do jedálnička.

Lenže.

Mlieko je aj pri svojej nižšej využiteľnosti výborným zdrojom vápnika čo sa celkového množstva týka. 100 ml mlieka obsahuje 120 mg vápnika. Je pravda, že aj brokolica či hlávkový kel obsahujú viac ako 100 mg vápnika na 100 g (taký mak dokonca neuveriteľných 1350 mg na 100g), ale v prospech mliečnych výrobkov hrá to, že ich denne vieme skonzumovať v rôznej podobe v naozaj veľkom množstve. Nie je to len o mlieku, ktorého 1 porcia (1 pohár) predstavuje 250 ml alebo o jogurte, ktorého malý kelímok váži 150 g, ale sú to aj syry, tvaroh či smotana. Úplným vylúčením mliečnych výrobkov tak môžeme prísť bezmála o 500 mg aj viac vápnika denne. (Odporúčaná denná dávka je pritom približne 1000 mg u dospelého človeka). Naopak pravidelným zaraďovaním brokolice, strukovín, maku či orieškov si vieme príjem vápnika veľmi pekne navýšiť a zároveň si tak spestriť jedálniček.

(Pozn. Nie všetky rastlinné zdroje vápnika sú dobre využiteľné, rastliny obsahujú aj veľa antinutričných látok, ktoré využiteľnosť znižujú. Napr. využiteľnosť vápnika zo špenátu je kvôli tzv. šťavelanom úplne minimálna)

 

FAKT ALEBO MÝTUS: MLIEKO PATRÍ MLÁĎATÁM, NIE JE URČENÉ PRE VÝŽIVU DOSPELÝCH.

Tento obľúbený argument má minimálne toľko dier, koľko ementál, ale povedzme si to najdôležitejšie: Ak sa na to pozrieme z hľadiska primárneho účelu – teda že účelom kravského mlieka je v prvom rade výživa teliat, tak ten istý argument by sme mohli pokojne použiť aj na obilné zrná, ktorých primárnym účelom tiež nie je ľudská potrava, ale rozmnožovanie rastlín. Ak by sme hľadali niečo, čo tu žije či rastie len a len pre našu obživu, tak by sme umreli od hladu.

 

FAKT ALEBO MÝTUS: MLIEČNY TUK NIE JE ZDRAVÝ A JEHO KONZUMÁCIA VEDIE KU VZNIKU KARDIOVASKULÁRNYCH A INÝCH OCHORENÍ

Toto nie je celkom jednoduchá téma, ale všeobecne nie je dôvod obávať sa samotného mliečneho tuku. Ohľadom tejto problematiky som pred časom spísala samostatný článok, ktorý si môžete prečítať NA TOMTO MIESTE.

FAKT ALEBO MÝTUS: MLIEKO JE PLNÉ ANTIBIOTÍK

Niektorí kvôli tomuto argumentu vylúčili mliečne výrobky z jedálnička úplne, iní presedlali na produkty v bio kvalite. Pravdou však ostáva, že hoci v ekologickom hospodárstve krava liečená antibiotikmi nemôže byť použitá na mlieko, ani v mlieku kráv z konvenčného hospodárstva žiadne antibiotiká byť nemôžu a nie sú. Rozdiel je len ten, že v konvenčnom hospodárstve sa čaká, kým nie je ukončená liečba a kým antibiotiká neopustia systém a následne môže byť mlieko takejto kravy opäť používané na konzumáciu. Použitie antibiotík však ani v ekologickom hospodárstve nie je zakázané. (zdroj)

FAKT ALEBO MÝTUS: MLIEČNE VÝROBKY SÚ PLNÉ E-ČOK.

Je úplne jedno, odkiaľ mlieko pochádza, či z Tesca alebo priamo z Álp – pokiaľ sa nejedná o ochutený mliečny výrobok, mali by sme v ňom správne nájsť iba mlieko a baktérie mliečneho kvasenia, povolené sú však aj sušené mlieko či srvátka alebo mliečna bielkovina. Tieto zložky síce nie sú až také potrebné a správne by v jogurte ani byť nemali, avšak zo zdravotného hľadiska sú úplne v poriadku a mnohokrát výrobku dodajú lepšiu konzistenciu, ktorú vie konzument náležite oceniť. Napr. u nás na východe je veľmi obľúbený sabinovský smotanový Sabi jogurt, ktorý obsahuje aj smotanu a sušené mlieko. A proste všetci sa za ním idú potrhať 🙂

Veľkým strašiakom v mliečnych výrobkoch býva modifikovaný škrob, ktorý si mnohí mýlia s geneticky modifikovaným škrobom. Nie je to to isté, avšak báť sa netreba ani jedného. Modifikovaný škrob je klasický zemiakový alebo kukuričný (alebo iný) škrob upravený pre potreby daného výrobku. Neochutený mliečny výrobok, ktorý ho obsahuje, sa už nemôže nazývať jogurtom, ale používa sa napr. označenie jogurtový dezert alebo jogurtový krém.

 

A čo vy a mlieko? Patríte medzi tých, ktorí si každý deň doprajú aspoň 1-2 porcie mliečnych výrobkov alebo ste ich z jedálnička úplne vylúčili?

  • Zuz Olsinova

    Dakujem za opat informativny clanok! Ja teda rozmyslam o tom, ze sa stanem vegankou, ale uprimne mliecne vyrobky milujem a nie som si ista, ci sa ich dokazem vzdat. Mlieko je z nich moje najmenej oblubene, ale v poslednom case som zacala na ranajky jest ovsenu kasu s mliekom a strasne mi to chuti a mam pocit, ze ma to zasyti ovela lepsie, nez jogurt s cerealiami (co je podla mna trochu bizarne, lebo aj cerealie by mali obsahovat tie pomale skroby, ale neviem, kazdopadne tak to u mna funguje). Ja mam taku otazku, ktora sa trochu tyka mliecnych vyrobkov, ale aj vajec a tak dalej – akurat sme si s priatelom guglili, ze ci je mozne z veganskej stravy dostat vsetky esencialne aminokyseliny. Wikipedia je napomocna, ale nutricna specialistka je asi este lepsia 🙂 Aky mate na to nazor? Da sa dostat vsetky esencialne aminokyseliny aj bez jedenia mliecnych vyrobkov a vajec? Takisto som v poslednom case citala, ze je strasne vela vrcholovych sportovcov, ktori su vegani a hovoria, ze im to strasne pomaha. Je to len nereprezentativna vzorka alebo je to podla vas celkom realne? Dakujem!

    • Kolega

      Ak môžem, tak zareagujem aj ja zo skúsenosti.

      Podľa toho, aké cereálie. Lebo väčšina obsahuje práve rýchle cukry, po ktorých vie človek rýchlo vahladnúť… a to niekedy ešte viac. Ale ovsená kaša je super 😛 Inak ja poznám osobne dosť vegánov – športovo aktívnych a sú v pohode… ale tak na moju reakciu sa tu nečaká… 😀

  • Henri

    Chcem sa spýtať, že to čo tu tvrdíte máte niečím podložené, alebo sú to vaše subjektívne názory? Ja som vegetarián 20 rokov a tento rok od apríla, od mojich 40tych narodením vegán. Chodím pravidelne k lekárovi na preventívne prehliadky a mám zatiaľ všetko v norme, úplne sa mi vytratila kožná choroba a veľmi sa mi zlepšil spánok.. čiže možno je zatiaľ priskoro robiť závery, ale myslím, že sa k mlieku a k mliečnym výrobkom už nikdy nevrátim. O úcte ku kravičkám a k našej planéte už ani nehovoriac! Myslím si, že postupne či chceme, alebo nechceme budeme musieť všetci konzumovať viac a viac rastlinnej stravy. pekný deň

    • Michelle

      Každý je iný, každý je jedinečný originál. Ja pijem mlieko odjakživa a bez problémov, aj liter denne. Jem tvaroh, syry, jogurty…som všežravec, absolutne mi to vyhovuje a nemenila by som. Mám 50 rokov, denne jazdím na bicykli do a z práce (cca 30km) i v mraze a daždi, hrám tenis s o 20-30 rokov mladšími mužmi, behám 2-3x do týždňa na rýchlosť (t.j. šprinty), plávam 2x týždenne kraulom 1km…doma nekúrime, takže v spálni máme tak 5 stupňov. Chorá nebývam, tlak mám stále nízky, k doktorom nechodím vobec, nič ma nebolí, kosti, zuby, vlasy a nechty mám v perfektnom stave. A mám moju životosprávu radiť všetkým? To ťažko. Už len moj priateľ (odo mňa mladší) sa stravuje úplne inak! Je treba počúvať svoje vlastné telo a nedať na rady iných…vzdelávať sa o tom, čo ktorá potravina obsahuje a hlavne neobmedzovať svoje chute. Keď mám niečo rada, tak si to dám, i keď to nemusí byť úplne zdravé. Pretože je doležitá aj psychická pohoda z jedla. Ak jem niečo, čo je síce zdravé, ale mi nechutí, tak mi to uškodí a nepomože. A naopak, malá (nezdravá) dobrota navodí psychickú i telesnú pohodu. Základom je pohyb a neprejedať sa. Good luck!

      • Judit

        Henri, všetko, o čom píšem, je podložené odborne a vedecky, ak si to takéto podloženie vyžaduje. Ide najmä o zdravotné tvrdenia, informácie o zložení a nutričnej hodnote a pod. Na druhej strane ak napíšem, že vylúčením mliečnych výrobkov sa ochudobňujeme o veľký zdroj vápniku, ktorý je v niektorých prípadoch ťažké dobiehať iba rastlinnými zdrojmi (aj keď nie vylúčené), ide najmä o moje subjektívne vnímanie problematiky, ktoré je však opäť založené na dostupných odborných informáciách.

        Teraz sa spýtam ja – ak mi v komentári píšete iba o tom, ako super sa cítite, keď ste prešli na vegánsku stravu, tak kto z nás dvoch tu s dojmami pracuje viac?

      • henri

        Judit ja som len napísal moje osobné skúsenosti a nikomu vegánsku a ani vegetariánsku stravu nenútim. Je to každého osobná vec akú cestu si zvolí. Ja som sa ani Vás a ani nikoho nechcel dotknúť, chcel som len vedieť na základe čoho tieto články píšete, lebo si myslím, že by ste pri každom prezentovaní niečoho mali napísať, že je to buď Váš názor, alebo dať dôveryhodný zdroj odkiaľ tie názory čerpáte. Pekné sviatky.

  • Alena

    Uz je to vyse roka co sme cela rodina presli na vegansku stravu, s tym ze zivocisne produkty su u nas velmi zriedkavo, max raz za mesiac a ide len o domace vajicka a domaci syr (zo salasa alebo od kamarata co ma farmu) Vsetci (dospely aj deti) mame ovela lepsi spanok, nikdo z nas nebol za cely rok chory, ani len nadchu, zmizlo akne, mame viac energie. Dcera byvala stale usoplena, s kaslom toto je prvy rok bez chorob.
    Pri tychto clankoch sa zabuda na jednu podstatnu vec a to je povod a zlozenie potravin. Ako odbornicka napisete ze je fajn si dat pohar mlieka, jogurt, tvaroh, syr… a ano ludia si to kupia, daju.. Lenze ake? Vidim v obchodoch co ludia davaju do tych kosikov… krabicove mlieko (rok stare, odtucnene a nasledne s pridanym mnozstvom tuku), pre deti milacikov, termixy (cize zelatina, farbiva z chrobakov, ecka, kopa cukru), tavene syry, ci rozne akoze syry kde je jediny doraz na to aby boli co najlacnejsie .. A tam je to najvacsie riziko, e-cka, nadmerne vela cukru, soli, zahustovadiel, obalove plasty… Darmo tu budete uvadzat ze je ze Ecka v mliecnych vyrobkoch su mytus, ved tam sa pridava len susene mlieko. Keby vezmete na porovnanie cely mliecny sortiment napriklad z Lidlu, co myslite, kolko % z toho bude zdravych, bez e-ckovych, v skle ci papiery zabalenych ?
    A dalsia nezanedbatelna vec je ekologicke hladisko – zivocisna vyroba enormne znecistuje zivotne prostredie, spotrebovava a znecistuje vodu, nici vodne ekosystemy, vzduch (18 % emisii je prave z tejto vyroby co je viac ako z aut ci lietadiel), znecistenie pody..
    Spotreba zivocisnych produktov stale viac a viac stupa, stav je neudrzatelny, uz teraz nesieme dosledky toho ze ludia vidia len seba ako jednotlivca … Zjednodusene povedane zbytoce budem teraz do decka pchat jogurt aby malo vapnik ked o 50 rokov nebude mat kde zit

  • Alena

    Ale uplne najviac ma dostala ta cast – MLIEKO PATRÍ MLÁĎATÁM, NIE JE URČENÉ PRE VÝŽIVU DOSPELÝCH. Porovnavat konzumaciu mlieka s konzumaciou zrna je absolutne scesne.
    Viete vobec ako sa ziskava mlieko? Ze mliecna krava zije cca 5 rokov (normalne by sa dozila 20), ze je nonstop gravidna, ze teliatko je odobrate hned po porode a po mesiaci prikrmovane umelou nahrazkou mlieka a granulami (no predsa aby nekradlo mlieko ktore mu vypije hadajte kto), ze tato krava je cely zivot v stajni a jediny krat kedy sa dostane von je ked ju vezu na porazku… Ze kazdym rokom je priemyselna zivocisna vyroba krutejsia, mlieka nadojeneho viac a najhorsie je ze viac a viac odpadu (kto robil v potravinach vie kolko mliecnych vyrobkov sa vyhadzuje po zaruke)

    Porovnavat mliecny priemysel s konzumaciou zrna je velmi, ale velmi ubohy argument…

    Inac niektore africke kmene piju okrem mlieka kravam aj krv…. konzumacia cerstvej krvi tiez moze byt svojim sposobom zdrava a dodat telu nejake latky a predsa to nerobime.. Zeby preto lebo sme civilizovani, mame empatiu, nechceme byt kruti, nepotrebujeme to k prezitiu, lebo mame milion dalsich moznosti kde tie potrebne latky ziskat ?

  • Judit

    Alena, vzhľadom na to, že ste vegánka ma neprekvapuje, koľko toho k tejto téme máte načítané, aj keď zjavne z jednostranne zameraných zdrojov. Nikde v článku som netvrdila, že neexistujú nekvalitné mliečne výrobky, ani som nenabádala k ich kúpe alebo k tomu, aby sme sa pri kúpe nezaoberali kvalitou. Takisto som e-čka v mliečnych výrobkoch neoznačila za mýtus, vďaka, že pozorne čítate.

    Naopak, vy nepripúšťate ani konzumáciu kvalitných mliečnych výrobkov. Píšete, že sa v článku nedostatočne venujem problematike výroby a zloženia rôznych druhov ml. výrobkov, avšak už teraz tak nejako tuším, že nech by som napísala čokoľvek, pokiaľ by som nedošla k záveru, že je vhodné konzumovať iba rastlinné potraviny, tak so mnou nebudete súhlasiť.

    Úprimne? Nemyslím si, že ste sa prišli pohoršovať na vhodné miesto, útočíte na mňa s vecami, s ktorými sa ja sama aspoň čiastočne stotožňujem. Lenže ja narozdiel od Vás nie som vegánka, a to je podľa mňa ten najväčší problém, ktorý so mnou máte.

  • Vlado

    Judit, páči sa mi Váš článok. Som len náhodný okoloidúci po internete. Na margo reakcii by som chcel podotknúť, že som bežným konzumentom mliečnych výrobkov a pritom nemám problém so spánkom, s kožnými chorobami a celkovým zdravotným stavom :). Pokiaľ viem, sú ľudia ktorým geneticky chýba enzým štiepajúci mliečny cukor a tí majú potom prirodzenú averziu proti mlieku (nič v zlom) a cítia sa lepšie, keď ho nekonzumujú.
    Mám ale jednu kritickú poznámku. Keď argumentujete “fakt alebo mýtus” že modifikovaný škrob a geneticky modifikovaný škrob nie je to iste, asi ste skĺzli do mýtu, že “geneticky” znamená apriori “zlý”, ako sa to latentne podsúva verejnosti.

    • henri

      Vlado chcem ti len povedať, že nemám alergiu na laktozu. Mlieko je pre novorodencov a mláďatá.. ako u ľudí, tak aj u zvierat. A argument, že budeme mať nedostatok vápniku ak nebudeme piť kravské mlieko je absolútny nezmysel a hlúposť. Štáty s najvyššou spotrebou kravského mlieka na svete majú najvyšší výskyt osteoporozy..to hovorí za všetko.

      • Judit

        Vlado vďaka. Na margo poslednej poznámky – úprimne, tiež mi to po opätovnom prečítaní takto prišlo, len som si vravela, že je to len moja paranoja 😀 Nechcela som v článku vôbec rozvíjať túto problematiku, pretože si podľa mňa vyžaduje samostatný priestor, takže nakoniec to možno nechtiac vyznelo, že GMO je to zlé – teda že ja si to myslím. Keď budem mať trochu čas, skúsim to ešte sformulovať inak. Samozrejme nepodporujem momentálnu hystériu okolo GMO, mrzí ma, ak to vyznelo inak.

        henri, to, že štáty s najvyššou spotrebou kravského mlieka majú vysoký výskyt osteoporózy vôbec nehovorí za všetko a je nesprávne si to myslieť. severské krajiny napríklad trpia nedostatkom slnečných dní, čo ovplyvňuje tvorbu vitamínu D. Ten je dôležitý pre správne vstrebávanie vápnika. Neviem, či ste niekedy počuli o syndróme švédskej sekretárky….je to vlastne iné označenie pre osteoporózu, inak veľmi príznačné, pretože je akýmsi súhrnom tých najväčších rizikových faktorov tohto ochorenia – sedavé zamestnanie, ženské pohlavie, práca v kancelárii pod umelým svetlom a s ňou spojený nedostatok slnečného svitu + dá sa k tomu zahrnúť aj fajčenie, u žien post-menopauzálne obdobie a samozrejme nedostatočný príjem vápniku. Ale nie je to IBA o vápniku, takže závery, čo vyvodzujete vo svojom komentári sú zaťažené veľkou štatistickou chybou (a nielen jednou).

        Taktiež tu nikto nepovedal, že ak nebudete piť kravské mlieko, budete mať nedostatok vápnika. To by samozrejme bolo mylné tvrdenie. Avšak nakoľko pomocou tabuliek a jednoduchej matematiky vieme tvrdiť, že mlieko je jedným z najväčších zdrojov vápnika v strave, tak si dovolím opäť zastať svoj názor, že pri vylúčení mliečnych výrobkov je ZVÝŠENÉ RIZIKO nedostatku vápnika, najmä u tých, ktorí nie sú dostatočne edukovaní, u tých, ktorí majú zvýšenú potrebu Ca a u tých, ktorí majú pridružené alergie či intolerancie, ktoré im jedálniček ďalej ochudobňujú.

  • Vlado

    Judit, výborná odpoveď. Držím Vám palce, aby ste sa v dnešnom svete “para-informácii” dokázali presadiť.

  • Martina Novotová

    Dobrý deň,
    prosím Vás, je nejaký rozdiel medzi medzi ovčím, kozím a kravským mliekom (a výrobkoch z nich) z hľadiska výživy? Mám problémy s kožou a doktorka mi odporučila vyradiť kravské mlieko a občas si dopriať kozie a ovčie, zaujíma ma, v čom spočíva ten rozdiel. Kupujem si ovčie a kozie jogurty z fariem, sú vynikajúce a aj mi chutia viac ako kravské. Dá sa všeobecne povedať, že sú lepšie tolerované?
    Ďakujem pekne

    • Judit

      dobry den, pravdepodobny dovod, preco Vam Vasa doktorka odporucila sa vyhybat specificky kravskemu mlieku, nespociva v jeho nutricnej hodnote ale v tom, ze bielkovina kravskeho mlieka je casty alergen a takato alergia sa moze prejavovat aj na kozi. kozie a ovcie mlieko nie su az take caste alergeny ale niekedy sa moze vyskytnut tzv. skrizena alergia, teda ak netolerujete kravske, mozete mat problem aj s inymi druhmi. preto ta opatrnost. z nutricneho hladiska je rozdiel najma v obsahu tuku, ovcie mlieko je tucnejsie. su tam celkovo trochu ine pomery medzi bielkovonami, tukmi a sacharidmi (laktozou) ale rozdiely nie su az take zasadne.

  • Daniel

    Som – podobne ako Vlado – iba náhodný okoloidúci a . . . áno, aj mne sa páči Váš článok, Judit. Mám krátku ponámku k Alene. Iste, súhlasím s Vami, aj taká býva priemyselná živočíšna výroba. Aj taká, no nielen taká. Nájdu sa aj producenti s iným / zodpovednejším/ prístupom. Ak ste vegánka, pravdepodobne Vás pri nákupe potravín nezaujíma iba cena, ale aj spôsob pestovania / výroby/. To isté by malo platiť aj v prípade mlieka. A . . . teraz k téme. To vážne chceme označiť výživu našich predkov za pomýlenú, pretože nemali k dispozícii najnovšie vedecké štúdie? Obyvatelia oblastí známych svojou dlhovekosťou / napríklad v Azerbajdžane / by sa asi iba zhovievavo pusmiali – áno, mlieko je súčasťou ich každodenného jedálnička. / Pousmial by sa asi aj môj sused, ktorý sa v plnom zdraví dožíva 85 rokov a aj u neho je mlieko vecou každodennou . . ./. Ešte zopár slov. Mlieko nie je iba droj vápnika, ale mnohých prospešných látok. Či sú to vitamíny rozpustné v tukoch, samotný mliečny tuk alebo cenné aminokyseliny. K tuku . . . však napríklad taká kyselina maslová, ktorá je jeho súčasťou . . . naše črevá ju majú v obľube, chráni ich / má antikarcinogénny účinok /. Také CLA . . . toto zase prospeje nášmu imunitnému systému / a aj chudnutiu/ . A k tým aminokyselinám . . . trebárs taký taurín – ak chceme mať zdravé srdce , nemali by sme naň zabúdať. /iste, mäso je lepším zdrojom, ale pre vegetariánov . . . / a . . . dalo by sa písať ešte veľa, ale čas je vzácny, takže končím.

  • devuska

    Dobrý deň,
    rada by som Vás požiadala o vyjadrenie ešte k jednému faktu/mýtu. Ako je to reálne s výživovými hodnotami mliečnych výrobkov s predĺženou trvanlivosťou, s pasterizáciou a UHT? Ako veľmi sú výrobky s týmito alebo podobnými úpravami menejcenné? Alebo sú úplne po nutričnej stránke bezcenné?
    Ďakujem.

    • devuska

      …hmmm.. toto nebude jeden z tých blogov, ktoré si autori sledujú a sú schopní na komentár k článku starému 4 roky zareagovať za 2 dni… :-)))

      • Judit

        Dobrý deň,

        toto je hlavne jeden z tých blogov, ktorý (v tejto chvíli) nezarába ani cent, takže aj keď komentáre sledujem, z časového hľadiska nie som vždy na každý schopná odpovedať a robím to len vo voľnom čase (rovnako tak ako vo voľnom čase píšem tieto články).

        Čo sa týka UHT mlieka, samozrejme že nie je po nutričnej stránke bezcenné. Ak by sa z neho pri záhreve pri vyšších teplotách vytratili bielkoviny alebo laktóza, tak by to bola celkom dobrá správa pre alergikov, avšak tie zmeny sú minimálne. U bielkovín sa predpokladá úbytok max. do 10% bielkovín, pričom tesne po záhreve je úbytok minimálny a zväčšuje sa skladovaním. Avšak stále to má význam skôr len u malých detí, ktoré by z nejakého dôvodu boli odkázané na kravské mlieko a nemuseli by z neho získať dostatok živín. Operatívne je slovo “nemuseli”.

        Úbytok sa zaznamenal v množstve jódu, avšak problematické by to malo byť maximálne u tehotných alebo dojčiacich žien, ak by nemali v strave iné zdroje jódu. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25704719

        Vitamíny rozpustné v tukoch (ktoré v mlieku nájdeme v podstatne väčšom množstve ako tie menej stabilné, rozpustné vo vode) rovnako tak aj väčšina minerálnych látok sú stabilné a nedochádza k ich významnému úbytku pri príprave UHT mlieka.

      • Judit

        Ešte doplním, že UHT záhrev trvá asi 2 sekundy. Takže zatiaľ čo je táto doba postačujúca na zabitie živých mikroorganizmov, nie je to dostatočne dlhý čas na zásadnú zmenu v zložení.

  • devuska

    Ďakujem. 🙂
    (..a “trochu” sa ospravedlňujem za ten komentár.. :-[ ..veľmi ma zaujímala Vaša odpoveď a keďže som už myslela, že sa otázka stratila v časopriestore, chcela som jednak dať najavo, že ma odpoveď stále zaujíma, no a rozhodla som sa zvoliť trochu provokatívny (avšak verím že nie(!) urážlivý) spôsob, dúfajúc v zvýšenie šancí na nejakú reakciu.. ..za odpoveď skutočne mockrát ďakujem.. 😉 )

  • Richard

    Článok je pravdiví úplne vo všetkom. Celkovo sa to dá zhrnúť ale tak že každý človek je individuálny niekomu mlieko vadí, niekomu nie a môže ho piť na litre (ja osobne pijem mlieka veľa) a ešte najdôležitejšia vec je, že nie je mlieko ako mlieko. Drtivá väčšina ,,odpadu,, čo sa predáva v obchodoch by sa za mlieko považovať ani nemala – od mlieka to má veľmi ďaleko, či už zložením a prospešnými látkami, ktoré tam sú obsiahnuté – ale najmä tým že tam je odpad a jedy vo vnútri a také mlieko od kravičky ktorá denné svetlo a pohyb ani nevidela to by som nedal piť nikomu. A ešte je rozdiel aj medzi druhmi mlieka – osobne pijem iba kozie mlieko a to má veľmi iné zloženie – a samozrejme najlepšie je mať mlieko od farmára od divo pasúcich sa zvierat na tráve.

  • Peťo

    Pekny den prajem. Ja niesom nahodny okoliduci, na tento web ma poslala nacerpat vedomosti slecna ktora tiez miluje mlieko a postupne doplna informacie z tohto a inych mliecnych webov. Samotny clanok nieje nicim zaujimavy je ich na internete tristotisic a v roznych jazykoch s mensimi upravami. Vyvraciat argument Mlieko je pre mladata niecim tak stupidnym ako zrno nieje pre ludi je naozaj velmi zabavne. Viete co to je minulost, sucasnost a buducnost ? Vsetko ide dopredu. Vsetko napreduje, posuva sa vpred. To co vedeli ludia o nasej planete pred 50-1000 rokmi ba este davnejsie sa neda porovnat s nasim vedenim v sucasnosti. Mlieko sa pije od nepamati a to ze je pre mlada vie kazdy. Aj pani Judit. Aj to ze sa nema kradnut vie kazdy a co sa dnes naokolo deje.
    Chov hospodarskych zvierat a dopady na zivotne prostredie-to je daleko zavaznejsia tema ako to ci pit mlieko od ineho zivocisneho druhu.. inac jednoducha uvaha : Je uplne logicke ze nebudete pit macacie mlieko, konske, potkanie, psie, tak preco kravske. Izolujte ludi bez vedomosti o kravskom mlieku a krmte ich krysim… budu ho pit lebo nevedia. Ak niekto chce pit mlieko bude ho pit aj keby ho bicovali. Je tu nova moznost, nieco coho sa ludia boja lebo to nepoznaju a to alternativne moznosti stravovania. Obranujte sa ako chcete ale kto nieje zaslepeny tak uplne jasne vidi ako vo svojich clankoch podsuvate spravy o tom ake je mlieko super a nad neho niet.. ste sikovna a takych ludi ako vy mliekarensky priemysel/biznis potrebuje.

    • Judit

      Dakujem za vas komentar odbornika na slovo vzateho sudiac podla urovne vyjadrovania sa. Zaujalo ma hlavne to, co povazujete za logicke uvahy vs. to, co za logicke uvahy nepovazujete. Bohuzial nemozem dalej reflektovat nad tymto zaujimavym paradoxom, nakolko som momentalne na exotickej dovolenke sponzorovanej mliecnym priemyslom a popijam mliecny koktail. Je vyborny. Ale k veci. Ak mate neodkladne otazky, kontaktuje prosim moju asistentku na adrese marta.mliecna@pijemmliekoaplatiamizato.sk

Napísať odpoveď pre Zuz Olsinova Zrušiť odpoveď

Zadaje hľadaný výraz a stlačte enter