NUTELLA: Taká zdravá pochúťka, kiež by neobsahovala ten karcinogénny palmový olej!

 v Mýty vo výžive, Novinky zo sveta výživy, oleje, Prehrešky, Tuky

“Štúdia varuje: Konzumácia Nutelly môže spôsobiť rakovinu!”

Keby to počul pán Ferrero, tak by sa teraz určite obracal v hrobe. To, čo sa nepodarilo tisícom dietológov a nutričných špecialistov po celom svete – odhovoriť ľudí aby sa prestali nadžgávať presladenou a tučnou Nutellou – sa spoločnosti EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) podarilo zo dňa na deň. Zázračné slovíčko? Palmový olej!

nutella-featured

Dobre no, preháňam, EFSA sa v skutočnosti touto problematikou zaoberá dlhodobo, ale všetci vieme, ako funguje internet.

V podstate ide o to, že boli identifikované isté kontaminanty s názvom GE (glycidyl fatty esters), ktoré vznikajú pri priemyselnej rafinácii a ktoré boli zároveň označené za “potenciálne škodlivé”. Ešte v máji EFSA vyslovila upozornenie, že palmový olej vytvára pri zahriatí nad 200 stupňov viac karcinogénov, než iné rastlinné oleje. Zároveň však padlo vyhlásenie, že sa neodporúča palmový olej prestať konzumovať a že sú potrebné ďalšie výskumy na bližšie popísanie možného rizika. V preklade: Nerobte paniku.

Podobne sa k tomu postavili aj WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) a FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo). Čiže akože všetci o tom vedia, nebojte sa.

Každopádne, dodnes by sme to mali všetci v paži, nebyť Talianska a niektorých obchodných reťazcov, ktoré “z opatrnosti” začali palmový olej bojkotovať. To už sa k nim pridali aj aktivisti so svojimi výzvami, aby sa palmový olej vo výrobkoch začal bojkotovať celoplošne. Predstavte si, že ste taký znudený aktivista, ktorý už pol roka nenarazil na nič, proti čomu by sa mohol aktivizovať, má pocit, že jeho život nemá zmysel…a odrazu toto! V tejto chvíli vás už určite neprekvapuje, že do rána to bolo všade na internete.

Ferrero nie je samozrejme jediná spoločnosť, ktorá do svojich výrobkov pridáva palmový olej. Jeho technologické účinky a nízku cenu využívajú aj ďalšie potravinové giganty ako napr. Nestlé alebo Unilever. Bolo to však práve Ferrero, ktoré spustilo v médiách kampaň Zachráňme Willyho Nutellu a ohradilo sa, že palmový olej v Nutelle sa používa na zabezpečenie jemnej a roztierateľnej konzistencie a že jeho nahradenie za iný tuk by tieto vlastnosti značne ovplyvnilo. (Touto cestou by som chcela pozdraviť publicistický tím Nutelly, ktorý sa z celej sily snaží zachovať dojem, že ešte existujú ľudia, ktorí si Nutellu natierajú na pečivo a nebaštia ju lyžičkou rovno z pohára.)

Nuž a čo sa týka samotnej rafinácie, tak Ferrero podľa vyhlásení používa špeciálne postupy, kde dochádza k zahrievaniu na teploty nižšie, než 200 stupňov a v kombinácii s pôsobením veľmi nízkeho tlaku a veľmi veľkého množstva peňazí sa z Nutelly v podstate stáva zdravá nátierka, niečo ako tmavohnedý, ocukrovaný hummus. Gratulujem.

Výrobcovia sa nám vlastne snažia povedať, že bez palmového oleja by Nutella proste nebola Nutella. Bola by z toho tragicky zle roztierateľná čokoládová pomazánka s orechmi a úplne rovnakým množstvom tuku a cukru.

Všetka táto snaha zo strany Ferrera a Nutelly…a EFSA sa ako na porazenie rozhodla nekomentovať, či existujú riziká aj pri rafinácii za teploty nižšej než 200 stupňov. V EFSE asi nemajú radi Nutellu alebo čo…

Keď si to tak všetko spočítate a znásobíte, tak je to vlastne strašný trapas, že nikomu nevadí, že Nutella má na 100g takmer 550 kcal (a netvárte sa, že tých 100g nezjete na posedenie) + množstvo cukru ako bonus. Ale odrazu sa objaví aféra zvaná palmový olej a všetkých nás obleje studený pot. Well…

Hoci vás určite žiadny normálny odborník na výživu nebude odrádzať od opatrnosti pri konzumácii vysokého množstva tukov a nasýtených mastných kyselín (najmä v priemyselne spracovaných podobách), priama súvislosť medzi palmovým olejom a rakovinou vlastne doteraz nebola preukázaná. Spomínate si ešte na môj článok Odtajnená aféra medzi tukmi a rakovinou? Práve ten sa totiž zaoberal novou štúdiou, na ktorú sa odvolávajú mnohé zdroje v súvislosti s celým tým humbukom okolo Nutelly. Časť štúdie (uskutočnenej na potkanoch, nie na ľuďoch, čo nie je to isté!) sa sústredila na vzťah medzi príjmom tukov (najmä palmitovej kyseliny) a metastázovaním, avšak ako som sama pri zverejnení článku upozorňovala – nešlo o strašenie, že tuky/kyselina palmitová spôsobujú rakovinu. Išlo o vyslovenie opatrnosti pred vysokým príjmom tukov a hlavne o upozornenie na prelomový vedecký objav- identifikovanie mechanizmu, pomocou ktorého by sa dalo spomaliť až celkom zabrániť šíreniu rakoviny. Super, nie? Škoda len, že to neznie tak super, ako nadpis “VEDCI VARUJÚ: NUTELLA SPÔSOBUJE RAKOVINU!” Navyše treba dodať, že kyselina palmitová sa nenachádza ani zďaleka iba v palmovom oleji. Nájdeme ju v rôznych pomeroch aj v bravčovej masti, mliečnom tuku či kokosovom oleji.

Samozrejme že Nutela nie je vhodná na pravidelný konzum vo veľkých dávkach. Je to sladkosť, ktorá tak, ako aj iné sladkosti, obsahuje veľa jednoduchých cukrov a tukov. To však nie je dôvod na hromadnú hystériu a sťahovanie výrobku z predajní. Našu populáciu tento krok absolútne nijako neozdraví, akurát ľudí ešte viac zmätie. Alebo…nech sa aj Nutela pre mňa za mňa z predaja stiahne, ale za podmienok, že sa verejnosti lepšie vysvetlí problematika vysokého príjmu tukov a ukáže sa prstom aj na propagátorov vysokotukových diét, výrobcov rôznych “zdravých” potravín a večných oportunistov, ktorí si zatiaľ veselo podnikajú ďalej a zarábajú na strachu z palmového oleja predávaním certifikovaných výrobkov, ktoré ho neobsahujú.

Ak niekomu aféra s Nutellou skutočne pomohla, tak to nebol bežný človek, ktorému odrazu otvorila oči. Boli to ľudia, ktorí zarábajú na ľudskom strachu a na našej večnej honbe za “zdravými” potravinami, ktoré rovnako, ako potraviny nezdravé, NEEXISTUJÚ.

 

  • Gabriela

    Díky bohu, za Váš blog ! Jsem nadšená, že v dnešní době existuje ještě někdo, kdo je tak inteligentní jako Vy ! Vždy mě pobaví články rádo by expertů na zdravou výživu, kteří ve skutečnosti absolvovali týdenní kurz a hlásají, že spasí svět. Vašich názorů a rad si velice cením 🙂 ♥

  • Martina

    Super článok =)

  • miriam

    to kvôli mne sú tie vysvetlenia výrobcu… 😉 pre mňa je to dôležité, aby sa dobre nutella rozotierala – mažem ju na pečivo, lievance, palacinky… (jasné, že nie každý deň)
    vďaka za blog a články, pravidelne a rada ich sledujem…

  • Festík

    To som ani netušil o tých správach o rakovine, ale myslím, že najväčší dôvod, prečo sa ľudia tomu môžu vyhýbať je skôr environmentálny a ekologický.

  • Michelle

    Kedysi nebola Nutela ale Nugeta. Arašidová, alebo lieskovooriešková. V malých obaloch s malou plastovou lyžičkou, tak na 3x do pusy. Alebo veľké balenie pre maminy na pečenie. Nedali sa rozotierať, ale boli vynikajúce! Nutelu nemám rada, lebo poznám chuť Nugety!

  • Rado

    Celkom fajn clanok a aj poucenie z neho s ktorym uplne suhlasim az na jeden moment:
    “Štúdie uskutočnenej na potkanoch, nie na ľuďoch, čo nie je to isté!” Nehnevajte sa na mna ale 100% liekov sa testuje na potkanoch kvoli podobnym ucinkom. Takze pri testovani penicilinu berieme v uvahu vysledky na potkanoch ale pri testovani palmoveho tuku vysledky z testovania na potkanoch v uvahu neberieme? …
    Ked palmovy tuk sposobuje metastazy u potkanov, pri zachovani meritka konzumacie bude s vysokou pravdepodobnostou sposobovat metastazy aj u ludi. Nehovorim ze u inych tukoch to neplati, ale u palmoveho je to dokazane. Ferrero podobne ako ostatni vyrobcovia pouzivaju palmovy tuk len preto ze na hektoliter je o par centov lacnejsi ako repkovy, t.j. z cistej snahy zarobit na zakaznikoch este viac.

    • Judit

      Rado, som rada, že sa Vám článok do veľkej miery páčil. Každopádne vy sa nehnevajte na mňa, ale čo je to za vetu, že “100% liekov sa testuje na potkanoch kvoli podobnym ucinkom”? Štúdie na potkanoch sa nepoužívajú preto, lebo výsledky sú stopercentne platné aj pre ľudí ale preto, lebo pri vývoji nového lieku jednoducho musí skúšaniu na ľuďoch predchádzať predklinická štúdia, ktorá zahŕňa napr.modely izolovaných tkanív a orgánov a tiež živé organizmy, napr. potkany.
      V rámci výskumu liečby Alzheimerovej choroby napríklad štúdie na potkanoch prinášajú neustále sľubné výsledky, zatiaľ čo v klinických skúškach na ľuďoch sa tieto účinky neprejavia a štúdie v tejto fáze končia.
      Ak vás nepresvedčil môj komentár, pokojne si prečítajte odbornú literatúru: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2746847/
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17175568
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16533396

      Z poslednej štúdie citujem: “Attempted systematic reviews of whole animal research tend to be better than those of bench studies, though compared to systematic reviews of human clinical trials they are apparently poorer. There is a need for rigour when reviewing animal research.”

      To, že potkaniu štúdiu “berieme v úvahu” neznamená, že je 100% platná pre človeka. Takisto neznamená, že ak vyzvem k opatrnosti pri interpretácii potkanej štúdie (lebo to nie je to isté, ako štúdia na ľuďoch) tak túto štúdiu neberiem v úvahu. Ak by to tak bolo, nezaoberala by som sa ňou v celom jednom odstavci a ešte aj v ďalšom článku na blogu.

Napísať odpoveď pre Gabriela Zrušiť odpoveď

Zadaje hľadaný výraz a stlačte enter